Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore kysely: Suomalaisten huoli turvallisuudesta kasvoi jälleen – Joka toinen kertoo joutuneensa luopumaan jostain hankinnasta

Turvallisuuteen liittyvät huolet kasvoivat lokakuussa verrattuna syyskuuhun.

Tilastokeskuksen laatiman Kansalaispulssi-kyselyn tuoreimmat tulokset julkaistiin perjantaina.

– Tällä kierroksella oli selkeä hyppy ylöspäin verrattuna syyskuuhun. Turvallisuuteen liittyvät huolet ovat jälleen voimistuneet. Nyt ollaan palattu samalle tasolle kuin oltiin keväällä, toteaa erityisasiantuntija Juho Jyrkiäinen valtioneuvoston kanslian strategiaosastolta.

Kyselyn perusteella 75 prosenttia suomalaisista on vähintäänkin jonkin verran huolissaan Ukrainan sodan laajenemisesta ja 36 prosenttia on erittäin huolissaan. Syyskuussa vastaavat prosenttiluvut olivat 65 ja 25.

Kansalaispulssi-kyselyä on vuoden 2020 huhtikuusta lähtien tehty noin viiden viikon välein.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut huolta myös omasta arjesta, kun hinnat lähtivät nousuun.

– Suomen taloudesta vähintäänkin melko paljon huolestuneita on lähes kaksi kolmasosaa vastaajista. Puolet kertoi, että on joutunut luopumaan hankinnoista hintojen nousun vuoksi. Heräteostokset on karsittu pois, Jyrkiäinen sanoo.

Avoimissa kysymyksissä kävi ilmi, että säästötoimiin on ryhdytty.

– Vain 13 prosenttia vastasi, ettei ole tehnyt mitään toimia. Lähes yhdeksän kymmenestä kertoi, että on tehnyt energiansäästötoimia. 46 prosenttia on lyhentänyt suihkuaikaa. 45 prosenttia on alentanut lämpötiloja.

Positiivisia asioita lokakuun kyselykierroksella oli, että kriiseistä huolimatta luottamus tulevaisuuteen ja terveydenhuoltoon on vahvaa.

– Keskimäärin ihmiset suhtautuvat elämäänsä ja tulevaisuuteen suhteellisen positiivisesti.

Terveydenhoitoalan työtaisteluiden ratkettua myös luottamus terveydenhuoltoon nousi. Lokakuussa luku oli 75 prosenttia. Syyskuussa 70 prosenttia luotti paljon tai erittäin paljon terveydenhuoltoon.

Positiivisesti yleisesti tulevaisuuteen suhtautui 76 prosenttia vastaajista. Syyskuussa vastaava luku oli 73 prosenttia.

– Ihmiset myös tottuvat kriiseihin ja ajattelevat, että kyllä tästä jotenkin selvitään, Jyrkiäinen selittää.

Venäjän pakotteita sekä ukrainalaisten pakolaisten vastaanottamista kannatti lokakuussa yhä useampi. Pakotteita kannatti 87 prosenttia. Ukrainan pakolaisia oli valmis vastaanottamaan 78 prosenttia vastaajista.

– Valintoja ollaan selvästikin valmiita tekemään ja pakolaisia vastaanottamaan, vaikka arjen pärjäämisessä on haasteita, Jyrkiäinen jatkaa.