Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tällaisia parannuksia asukkaille Helsinki lupaa ensi vuonna – kasvatukseen 600 euron lisäys lasta kohti

Kalasatama saa kirjastonsa ja Kruunuvuorenranta lauttayhteytensä.

Helsinki ei korota ensi vuonna kunta- eikä kiinteistöveroa. Myöskään terveyskeskusmaksuja ei oteta käyttöön. Talous kestää jopa reippaitakin menojen lisäyksiä, ilmeni kaupungin talousarvioneuvottelujen tiedotustilaisuudessa perjantaina. Kyseessä on kokoomuksen, vihreiden SDP:n, vasemmistoliiton ja RKP:n sopima esitys, josta valtuusto päättää myöhemmin.

Helsinki lisää kasvatuksen ja koulutuksen määrärahoja kuluvasta vuodesta 68 miljoonaa euroa eli 5,1 prosenttia, mikä pormestari Juhana Vartiaisen (kok.) mukaan tarkoittaa 600 euroa lasta kohti.

Apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) kertoi, että budjetilla yritetään parantaa henkilöstön saatavuutta varhaiskasvatuksessa.

– Pyrimme tuplaamaan nopean avun sijaisjoukot, vahvistamaan täydennyskoulutusta ja kehittämään työoloja, jotta henkilöstön pitovoima säilyy.

Razmyar otti kantaa myös viime päivinä keskustelua herättäneen inkluusion eli tukea tarvitsevien lasten yleisluokissa opiskelun puolesta.

– Haluamme hyvän ja inklusiivisen koulun. Olen käynyt tästä paljon keskustelua, hän sanoi.

Työntekijöitä Helsinki pyrkii houkuttelemaan jopa kolminkertaistamalla henkilöstöedut ja palkitsemisen. Lisää rahaa tähän varataan ensi vuonna 10 miljoonaa kuluvaa vuotta enemmän.

– Palkkakehitystä parannetaan matalapalkkaisten ja vaikeasti rekrytoitavien kohdalla seitsemällä miljoonalla ja kolme miljoonaa euroa ohjataan koko henkilöstön työmatkaedun kasvattamiseen, Vartiainen täsmensi.

Palkanmaksuin toimivuuden kohentamiseen kaupunki lisää 6 miljoonaa euroa.

Käyttövaroihin lisätään kertaluonteinen energiakustannusten kattamiseen tarkoitettu 5 miljoonan euron määräraha, jota toimialat voivat hakea tarpeen mukaan.

Tänä vuonna käyttämättä jäänyt ylimääräisten koronakulujen kattamiseen varattu 7 miljoonaa euroa kohdennetaan energiakustannusten noususta syntyvien kulujen kattamiseen. Energiatehokkuusinvestointeja lisätään 6 miljoonalla eurolla.

Kulttuurin ja vapaa-ajan määrärahoja Helsinki kasvattaa 8,8 miljoonaa euroa eli 4,4 prosenttia. Apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas.) hyrisi tyytyväisyyttään:

– Tulos on vähintäänkin kohtuullinen. Energian hinnannousu iskee pahiten toimialaamme, jolla on uimahalleja, jäähalleja ja tekojäitä. Pystymme kattamaan lisäkuluja viiden miljoonan euron kertarahoituksesta eikä pelättyjä säästöjä tarvitse tehdä.

Lisärahoituksen turvin kaupunki pystyy myös avamaan uuden kirjaston Kalasatamaan, lisäämään liikuntapaikkojen kunnossapitoa sekä perustamaan vakansseja ehkäisemään jengiytymistä ja nuorten väkivaltaa.

Kaupunkiympäristön toimiala saa lisärahaa 4,3 miljoonaa euroa, jolla parannetaan yleisten alueiden kunnossapitoa ja turvallisuutta. Lisäksi kaupunki varautuu miljoonalla eurolla Kruunuvuoren lauttaliikenteen järjestämiseen.

Väestönsuojien korjausta vauhditetaan 3 miljoonalla eurolla.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen rahoittaa jatkossa valtio, mutta Helsinki jatkaa alueensa palveluiden järjestäjänä.

Vero- ja maksutulojen ohella Helsinki suunnittelee saavansa myyntituloja kaupungin rajojen ulkopuolella omistamiensa maiden kehittämisestä ja myynnistä Vermossa, Hannusmetsässä ja Leppävaarassa.

Budjettineuvotteluihin osallistuneilla pormestaripuolueilla eli kokoomuksella, vihreillä, sdp:llä ja vasemmistoliitolla sekä RKP:llä on yhteinen näkemys siitä, että Helsingin asukasluvun pitää kasvaa.

Lähivuosina 2023–2025 Helsinki aikoo rakentaa ja investoida 2,5 miljardilla eurolla. Kymmenvuotiskauden kokonaissumma nousee 8,5 miljardiin euroon. Lisäksi Kaupunkiliikenne Oy:n investoinnit Helsingin joukkoliikenteeseen ovat lähivuosina 580 miljoonaa euroa ja kymmenessä vuodessa 1,1 miljardia euroa.

Apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) mainitsi erityisesti Viikin–Malmin raitiovaunulinjan nostamisen kymmenvuotissuunnitelmaan ja Paavo Arhinmäki Stoan laajentamisen Itäkeskuksessa.

– Se tapahtuu peruskorjauksen yhteydessä 2028. Tästä olen todella ylpeä, Arhinmäki totesi.

Budjetin valmistelu ilman etukäteen julkaistua talousarvioehdotusta sai vielä vaimeaa kritiikkiä apulaispormestareilta.

– Prosessia kannattaa pyrkiä kehittämään, sanoi Sinnemäki.

– Budjettineuvotteluihin on tuotava avoimuutta, Razmyar vaati.

14.10.2022 kello 14.44 täsmennetty inkluusio-termiä. Kello 18.07: Lisätty maininta, että kyseessä on esitys.