Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Laajasalon pieni Thai Papaya sai yllättävän yhteydenoton, sitten koko ravintola varattiin viikoksi 900 turistille: "Tämä oli aivan erityisen hyvää ja tulista"

Kauppakeskus Saaressa Laajasalossa sijaitseva thaimaalaisravintola Thai Papaya on poikkeuksellisesti tämän viikon kiinni, mutta vilskettä silti riittää.

Hurjaksi äitynyt hintakikkailu yleistyy Helsingin ravintoloissa: 11 euron pizza maksoi yllättäen 18 euroa – Wolt pyytää ilmiantoja

Neljän päivän aikana ravintolaan on tulossa syömään yhteensä 870 Aasian suurimman vakuutusyhtiön työntekijää. Kattauksia on viikon aikana 14. Maanantaina ruokailijoita oli yhteensä noin 270.

Laajasalolaisravintola valikoitui aasialaisryhmän ruokapaikaksi jo viime keväänä muun muassa ryhmän saksalaisen matkanjärjestäjä Michaela Tedsenin toimesta, sillä ruoka on aasialaisille äärimmäisen tärkeä asia.

– Kävimme huhtikuussa Helsingissä ja muun muassa täällä testaamassa ruokia. Thaimaalaisen ruoan täytyy olla perusthairuokaa, ei mitään suomalaista. Kun ruoka on hyvää, kaikki ovat onnellisia. Täällä ruoka oli todella sitä ja tilaa on riittävästi, Tedsen toteaa maanantaina ravintolassa hetkeä ennen ensimmäisen ryhmän tuloa.

Aasialaisille on Tedsenin mukaan tärkeää, että ruoka maistuu mahdollisimman samalta kuin kotona, raaka-aineet ovat tuoreita ja keitto kuumaa.

Thai Papayan lisäksi ryhmän jäsenet ruokailevat myös toisessa thaimaalaisessa ja muutamassa suomalaista ruokaa tarjoilevassa ravintolassa, kuten Vanhankaupunginkoskella sijaitsevassa Koskenrannassa. Viikon aikana yhteensä 1 250-henkinen ryhmä vierailee ja ruokailee Helsingin lisäksi myös Porvoossa.

Nämä 3 palaa japanilaisravintolan kokki poistaisi sushibuffeteista heti – "Kun tarjonta on tätä luokkaa..."

Thai Papayan omistaja Lennu Viherjuuri, 50 on mielissään ravintolan saamasta huomiosta.

– Tuntuuhan se mukavalta. Tämä on hyvä juttu toki ravintolalle, mutta myös kauppakeskukselle.

Viikon ajaksi tavallisesti neljällä työntekijällä pärjäävä ravintola on joutunut palkkaamaan lisää henkilökuntaa, jota on nyt vajaa 15.

He halusivat kokonaista kalaa.

– Pitkää päivää ja paljon apukäsiä, tiivistää Viherjuuri.

Tiukka työtahti ja nopeasti vaihtuvat kattaukset eivät kuitenkaan saa miestä hermoilemaan. Viherjuuren ja 15 vuotta Suomessa asuneen thaimaalaisen vaimonsa Pradab ”Lotta” Viherjuuren, 46, yhtenä päätoimena ovat kesäisin festivaalit ja tapahtumat.

– Viime kesänä oli 22 festivaalia. Työntekijöitä oli parhaimmillaan 50, Lennu Viherjuuri toteaa.

Koulussa lusmuillut Luckie Bao, 31, perusti Helsinkiin valtavan ravintolaimperiumin – "Sushin nousukausi päättyi jo"

Tällä viikolla vieraille on tarjolla ravintolan tavallisesta ruokalistasta hieman poikkeavampi menu.

– Normaalisti meillä ei ole rapuja tai äyriäisiä, koska niitä menee niin vähän. He halusivat kokonaista kalaa. Olemme tehneet uppopaistettua ja maustettua kuhaa, jatkaa Viherjuuri.

Täksi viikoksi tilattu yhteensä 130 kuhaa. Pääraaka-aineita eli possua, kanaa ja äyriäisiä on kaikkia tilattu 70 kiloa ja riisiä 120 kiloa. Ainakin riisi tulee Viherjuuren arvion mukaan kaikki menemään.

Kuhan lisäksi ruokalistalla on possua thaibasilika-kastikkeella ja chilillä, kanaa valkosipulilla ja pippurilla, lasinuudelisalaattia, tom yam eli thaimaalainen jättikatkarapukeitto, paistettuja vihanneksia, kanakastiketta eli panangcurrya ja tuoreita hedelmiä.

– Ruoka on tyylillisesti lähimpänä Bangkokin tyyliä. Se on kaikkien tuntema keskitie ja käy kaikille. Asiakkaat kun ovat ympäri Thaimaata, Lennu Viherjuuri toteaa.

Myös kauppakeskus on ollut mukana osaltaan auttamassa. Se tarjosi ruoanvalmistusta varten viikoksi ilmaiseksi tyhjän kauppatilan käyttöön sekä käytävätilaa pöydille ja tuoleille, joita ravintolalla ei normaalisti käytävällä ole. Käytäväpöytien ympärillä on tunnelmanluojina palmuja, bambutolppia ja lamppuja korista. Viihtyisää ilmapiiriä kehuu erityisesti ryhmänjohtaja Thatsuda Koomwongthaz.

– Kaikki koristeet ympärillä ovat niin kauniita ja koko ympäristö. Olo on kuin kotona olisi.

Myös ruoka saa kehuja.

– Todella hyvää. Kaikkea on sopivassa määrin, vihanneksia, herkkusieniä ja chiliä myös.

Suomi saa kehuja rauhallisuudestaan ja turvallisuudestaan.

– Suomalaisethan ovat todella onnellinen kansa, Koomwongthaz hymyilee.

Ruokailu on hetkessä ohi ja lautaset ovat tyhjät. Päiväohjelma on jatkumassa ja ryhmän on aika siirtyä kauppakeskuksen edessä seisovaan bussiin. Toinen ryhmä on kohta jo tulossa. Ryhmäkuvaa lounaan päätteeksi kokoontunut joukko miehiä ja naisia kehuu ruokaa vuolaasti.

– Kana ja ravut olivat hyviä. Kaikki oli hyvää, ynnää alati hymyileva nainen.

Mies ottaa käteensä pöydässä olevan kupin ja haistaa chiliseosta.

– Tämä. Tämä oli aivan erityisen hyvää ja tulista, mies sanoo.

Helsingin autenttisimmaksi kehuttu thai-ravintola muutti uuteen paikkaan – "Myös jotkut suomalaiset tykkäävät tulisesta ruoasta"

Helsinkiläisravintolan kokki Otto, 25, palkittiin maailman toiseksi parhaana – "Nyt on hyvä fiilis!"

Thairavintola laskuttaa lautaselle jätetystä ruoasta 11,90 e – myös helsinkiläinen sushipaikka turvautuu lisämaksuun: "Arvostamme ruokaa ja ympäristöä"

Suosittu thairavintola avaa yllättäen toisen ravintolan Koillis-Helsinkiin: "Asiakkaat pyysivät"

"Huumaavat maut räjähtivät suussa" – tässä on Helsingin paras kanaravintola, naisten suosikkiannos yllätti yrittäjän totaalisesti

Thuong Tan, 43, vietti lapsuutensa vantaalaislähiössä ja kävi lukion Itäkeskuksessa – keksi nuudeleista bisneksen, jota pyörittää nyt Piilaaksossa