Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Kieltolaki" päätettävä, vaatii uusi kansalaisaloite – Kannabiksen laillistamisen puolesta jo 3000 allekirjoitusta

"Kieltolaki" pitäisi lopettaa Suomessa, vaatii tänään torstaina avattu kansalaisaloite. Aloitteessa vaaditaan kannabiksen laillistamista, sääntelyä ja verotusta.

Ensimmäisenä päivänä kannatusilmoituksia sateli aloitteelle tasaiseen tahtiin ja kello 14.15 mennessä allekirjoituksia oli jo yli 2 900.

Aloitteessa vaaditaan kannabikselle samantapaista kohtelua kuin tupakalle. Tämä tarkoittaisi, että kannabiksen käyttö, hallussapito, omatarveviljely, valmistus ja myynti sallitaan, mutta niille asetetaan ikärajat. Kannabiksen käytöstä ja vähäisestä kasvatuksesta aiheutuneet rikosrekisterimerkinnät ja muut merkinnät poistettaisiin.

Kannabis lailliseksi, säännellyksi ja verolle -aloitteen mukaan kannabiksen valmistusta ja myyntiä pitäisi ryhtyä sääntelemään samaan tapaan kuin muidenkin päihteiden. Tähän haluttaisiin ottaa oppia muiden kannabiksen jo laillistaneiden valtioiden ja osavaltioiden kokemuksista.

"Myynnissä pilveä!" – Katukyltti herättää huomiota Kalliossa, mutta vihreiden Coel Thomas, 28, kertoo olevansa "se jäbä, joka laillistaa kannabiksen"

Jos aloite menisi läpi, kannabiksen aiheuttamat haitat korvattaisiin verolla, jota kannabistuotteista kannettaisiin.

Aloitteen mukaan Suomessa pitäisi myös erottaa päihdyttävä kannabis ja ei-päihdyttävä kannabis eli hamppu toisistaan. Näin helpotettaisiin hampunviljelijöiden asemaa.

Pelkkä kannabiksen dekriminalisointi eli käyttörangaistuksen poisto ei aloitteen mukaan riitä, vaan laillistamisen ja sääntelyn avulla voitaisiin minimoida haittoja sekä luoda työpaikkoja ja verotuloja.

"Tuskin olisin elossa ilman sitä" – Tatu, 43, joutuu hankkimaan lääkkeensä laittomasti, koska lääkäriltä reseptiä ei saa

Aloitteen perusteluiden mukaan nykyiset kannabiksen sääntelemättömät markkinat lisäävät haittoja. Laittomassa katukaupassa ainetta esimerkiksi voidaan myydä alaikäisille eikä kukaan valvo kauppatavaran puhtautta, jolloin kannabis voi olla myös väärennettyä ja vaarallista.

"Kieltolaki" myös luo useita lieveilmiöitä, kuten rikollisuuden ja väkivallan lisääntymistä sekä kustannuksia oikeusjärjestelmälle ja poliisille.

– Nykypolitiikka rajoittaa epäinhimillisellä tavalla myös jo laillisen lääkekannabiksen saatavuutta, tiedotteessa sanotaan.

Lääkekannabispotilaiden ahdingosta kerrottiin tässä lehdessä maanantaina 17.10.

Poliisitkin hörähtivät nauruun nähdessään tämän erikoisliikkeen Tapiolassa – Kauppias ei kysy, mihin asiakkaat ostoksiaan käyttävät