Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Suomalainen luopuu ennemmin lihasta ja autoilusta kuin vihanneksista – Näin ostaminen on mullistunut S- ja K-kaupoissa

Lähes puolet suomalaisista ei luopuisi kriisiaikanakaan hedelmistä ja vihanneksista. Seuraavana tärkeyslistalla ovat autolla ajaminen, kotimainen ruoka ja tuore liha.

Tämä käy ilmi K-Citymarketien tuoreesta asiakastutkimuksesta, jonka toteutti Kantar TNS Oy.

– Noin viidesosa vastaajista pitää myös tuoretta kalaa sellaisena, että siitä ei hevillä haluta luopua vaikeinakaan aikoina, kertoo Anna Rautio Kantarista.

S-ryhmän vastaavassa kyselyssä 43 prosenttia kertoo joutuneensa vähentämään ostoksia tai luopumaan kokonaan joistain elintarvikkeista.

– S-ryhmässä trendinä näyttää olevan se, että suomalaiset vähentävät tiukan paikan tullen makeisten, tuoreen kalan ja virvoitusjuomien ostamista. Mutta syksyn tullen esimerkiksi makeiset ja virvoitusjuomat tekevät taas kauppansa, arvioi S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho tiedotteessa.

Rajusti muuttunut maailmantilanne on aiheuttanut myös sen, että heräteostoksia tehdään nyt Citymarketeissa vähemmän kuin ennen – näin arvioi kolmannes vastaajista. Toisaalta joka neljäs vastaaja kertoo, ettei maailmantilanne ole vaikuttanut ostopäätöksiin millään tavalla.

S-ryhmässä vastanneista hieman yli 60 prosenttia kertoi lokakuussa joutuvansa miettimään ruoan hintaa vähintäänkin jonkin verran. Näin ajattelevien osuus on kasvanut, sillä vielä kesäkuussa vastaava luku oli 55 prosenttia.

S-ryhmän asiakkaista 43 prosenttia kertoo joutuneensa vähentämään ostoksia tai luopumaan kokonaan joistain elintarvikkeista.

Kun verrataan S-ryhmän ruokakauppojen syyskuun 2022 myyntidataa syyskuuhun 2021 myytyjen kilojen ja litrojen osalta, näyttävät kuluttajien ostokäyttäytymisen muutokset olevan jopa yllättävän pieniä, kun otetaan huomioon ruoan keskimääräinen hinnannousu.

Lue lisää: Tiedätkö mikä on shrinkflaatio? – Ostoskoria kurittava ilmiö voi saada kuluttajan pään kiehumaan

Suomalaisten ostotottumukset ovat muuttuneet vuoden sisällä S-ryhmän kaupoissa myös yksittäisten elintarvikkeiden kohdalla.

Esimerkiksi suosikkihedelmänä pitkään säilyneen banaanin myynti laski syyskuussa peräti kahdeksan prosenttia, vaikka sen hinta nousi muihin elintarvikkeisiin verrattuna keskimääräistä vähemmän.

Sen sijaan omenan myynti nousi S-ryhmän kaupoissa kuusi prosenttia viime vuoden syksyyn verrattuna.

Citymarketien asiakkaat seuraavat tarjouksia tavallista tarkemmin.

– Mutta vaikka hinnoilla on tärkeä sijansa ostopäätöksiä tehtäessä, ei laatutuotteita arvostavien asiakkaiden suhteellinen osuuskaan ole vähentynyt, laskee Keskon päivittäistavaratoimialan johtaja Ari Akseli.

Sama kuluttaja voi kyselyn mukaan painottaa toisessa tuotteessa laatua ja toisessa hintaa.

– Esimerkiksi pastaksi voidaan valita erittäin laadukas vaihtoehto ja sen kylkeen tomaattikastikkeista edullinen. Tai samalla kauppakäynnillä asiakkaat voivat hankkia tarjouslohta myös pakkaseen laitettavaksi, mutta saman päivän iltaruoaksi kaupassa valmistettua sushia, Akseli kuvaa.

K-Citymarketien Maailmantilanteen vaikutus ostokäyttäytymiseen päivittäistavarakaupassa 2022 -tutkimus tehtiin Keskon tilaamana elokuussa. Edustavaan tutkimukseen vastasi yhteensä 1 016 iältään yli 15-vuotiasta.

S-ryhmän kyselytutkimuksen toteutti Feelback Oy kesä-, elo- ja lokakuussa. Kyselyyn vastasi 3 437–4 358 asiakasomistajaa.