Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syöpään kuolleelle naiselle lähetettiin kaksi kutsua rintasyöpäseulontaan – Terveystalo kertoo syyn

”Meillä ei ole pääsyä ajantasaiseen väestötietoon”, pahoittelee Terveystalo.

Alkuvuodesta syöpään menehtyneelle kirkkonummelaiselle naiselle on lähetetty tänä syksynä jo kahdesti kutsu rintasyöpäseulontaan. Asiasta kertoi ensin Länsiväylä.

Kutsun on lähettänyt Terveystalo, joka toteuttaa kirkkonummelaisten seulontamammografiat.

Terveystalolta kerrotaan, että tämä harmillinen tilanne johtuu siitä, ettei Terveystalolla ole pääsyä ajantasaiseen väestötietoon.

– Saamme tiedot seulontaan kutsuttavista kerran vuodessa joukkotarkastusrekisteristä, joka on Suomen syöpäyhdistyksen ylläpitämä viranomaisrekisteri. Tietosuojasyistä meillä ei ole pääsyä ajantasaiseen väestötietoon, kertoo Terveystalon lääketieteellisten toimintojen johtaja Anu Maksimow.

Kutsun saaneen leski muistuttaa, että omaisille saattaa olla hankala paikka vastaanottaa näitä jo menehtyneille osoitettuja kutsuja terveystarkastuksiin.

Maksimowin mukaan joukkotarkastusrekisterin tarkoitus on koota tiedot kaikista seulontaan osallistuvista ja Terveystalon tehtävä on kutsua ja saada kaikki seulontaan, jotta mahdolliset rintasyöpätapaukset voidaan löytää.

– On ikävää, että tämä prosessin myötä kutsu on mennyt jo edesmenneelle henkilölle, ja ymmärrän tästä aiheutuvan harmin ja vaivan.

Terveystalon tekemiin rintasyöpäseulontoihin on viime vuosien aikana osallistunut yli 80 prosenttia kutsun saaneista, Maksimow kertoo.

Turhaan lähetetyistä kutsuista tulee hänen mukaansa vain yksittäistä palautetta.