Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vallilassa toimii kivijalkakauppa, jonka ohikulkijat joskus ihmettelevät outoa asiaa – omistaja: "Tulleet kysymään mitä myydään, kun hyllyt ovat tyhjiä"

Vallilan Pieni Hyllykauppa myy hyllyjä, mutta ohikulkijat kyselevät silti joskus, mitä kaupassa myydään.

Harvoin näkee liikkeellä yhtä osuvaa nimeä kuin mikä Sturenkadulla sijaitsevan Sanna Kiukkosen, 48, yrityksellä on. Pieni Hyllykauppa on pieni ja myy hyllyjä.

Ensin lähti Alko, seuraavaksi ruokakauppa: ostarille yksin jäävä kahvilayrittäjä ällistyi, kun mainoslakanaan ei heru lupaa – "Haluan yhtä ison kuin Lidlilläkin on"

Kiukkonen osti yrityksen seitsemän vuotta sitten isältään, joka oli jäämässä eläkkeelle. Sitä ennen hän työskenteli liikkeessä ja sanoo vuosien varrella huomanneensa, ettei sen myyntiartikkelit ole aina olleet kaikille ohikulkijoille aivan selvät.

– Ihmiset ovat kävelleet sisälle ja tulleet kysymään, että mitä täällä myydään, kun hyllyt ovat aivan tyhjiä, Kiukkonen naurahtaa.

Seinälle on nostettu yksittäisiä, tarvittaessa myynnissä olevia hyllyjä. Noin 95 prosenttia asiakkaista haluaa kuitenkin teettää hyllyjä mittatilaustyönä.

Vaikka sisustuslehtien sivuilla kirjahyllyjä ei enää juurikaan näe, Kiukkonen vakuuttaa, että ne käyvät edelleen kaupaksi.

– Eniten tilataan kirjahyllyjä, sitten hyllyjä CD- ja vinyylilevyille. Keräilijät haluavat usein, että levyt ovat esillä. Myös kenkä-, kuppi- ja maustehyllyjä tilataan.

Liikkeen alakerrassa on pieni työtila. Hyllypuu on tavallisesti mäntyä, jota on helppo työstää.

Hyllyistä jää usein yli jämäpaloja, pieniä palikoita, joilla ei tee mitään. Niillekin on keksitty hyötykäyttöä.

– Eräs kuvataidekoulun opettaja hakee säännöllisesti palikoita muutaman säkillisen. Oppilaat käyttävät niitä eri projekteihin ja myös muut koulun opettajat ovat innostuneet tekemään muun muassa linnunpönttöjä, Kiukkonen toteaa.

Koko liikkeen tarina lähti itse asiassa maustehyllystä. Kiukkosen isä etsi 1980-luvulla perheelle sopivaa maustehyllyä. Kun sellaista ei löytynyt, käsistään taitava isä päätti tehdä sellaisen itse.

– Siinä se sitten oli. Isä teki hyllyn itse ja perusti yrityksen vuonna 1996.

Palataan vielä yrityksen nimeen, koska senkin tarina on hauska tai vähintäänkin erikoinen. Yritys ei suinkaan aina ole ollut Pieni Hyllykauppa, vaikka sellaista isä ensin yrittikin virallistaa kaupparekisteriin.

– Nimeä ei 1990-luvulla hyväksytty, joten nimeksi tuli Maalaus-Kiukkonen. Muutama vuosi sitten kokeilin jälleen ja silloin nimi menikin läpi.

Pienet erikoisliikkeet ovat Helsingin jäljellä olevia helmiä, mutta miten hyllykauppa pystyy kilpailemaan massatuotteita myyvien ikeoiden ja bauhausien kanssa?

– Sitä ihmettelen välillä itsekin. Tämä liike on varmasti helposti lähestyttävä ja tänne on helppo kävellä sisälle. Luulen, että se on yksi asia.

Tilauksia on ollut noin sata vuositahdilla. Korona-aikana on ollut hiljaisempaa. Nyt tilauksia on jälleen alkanut tulla.

– Tällaista tämä on. Helsingissä on kaiken lisäksi paljon hyviä puusepänverstaita, Kiukkonen huomauttaa.

Liikkeen ohi Sturenkadulla kulkee päivittäin paljon liikennettä. Kiukkonen arvelee, että moni on kiinnittänyt kauppaan ohikulkiessaan huomiota. Ja eihän tilauksia tulisi, mikäli lopputulos ei miellyttäisi asiakkaita. Yrityksen Facebook-sivuilla moni kehuu ripeää toimitusaikaa ja hyvää työjälkeä.

– Saan usein viestejä, että ihmiset kehuvat. Yllättävän moni tilaa uudestaan. Vanhojen asiakkaiden kautta tulee myös uusia asiakkaita.

Entä hinta?

– Kalliimpaa kuin Ikeassa. Ehkä Lundian kanssa samoissa hinnoissa.

Ympärillä, niinikään kerrostalon kivijalassa on vielä muitakin pieniä yrityksiä, kuten kampaamo. Kerran Kiukkonen kertoo kerran jääneensä liikkeessään puristuksiin työkaluja täynnä olevan ison laatikoston alle.

– Onneksi sain puhelimen käteeni ja soitettua naapuriin, jolla oli vara-avain. Sanoin että olen jumissa täällä hyllyn alla, voitko tulla auttamaan, nainen naurahtaa.

Tänne legendaarisen vaatekaupan valomainos päätyy – Omistaja: "Pitkän harkinnan jälkeen tulivat tulokseen, että ottavat sen"

Erikoisella nimellä toimiva kivijalkaliike luopuu tiloistaan – Kirsi vietti lapsuutensa kaupan nurkissa ja pyöritti sitä yli 30 vuotta: "Kun apteekki lähti, ero oli selkeä"

Yli 80 vuotta toiminut kivijalkaliike sai nimensä perustajien etunimistä – Omistaja Kaisa Kauppinen: "Tämä liike on käynyt läpi kaksi sotaa, korona voi niihin verrattuna olla aika pientä"