Vallilassa toimii kivijalkakauppa, jonka ohikulkijat joskus ihmettelevät outoa asiaa – omistaja: "Tulleet kysymään mitä myydään, kun hyllyt ovat tyhjiä"
6
Sanna Kiukkonen pitää Vallilassa hyllyjä myyvää Pientä Hyllykauppaa. – Tämä on kokonaan käsityötä. Eniten tilataan kirjahyllyjä. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaSeuraavaksi Kiukkonen aikoo uudistaa liikkeen näyteikkunan. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaLiikkeen alakerrassa on työtila. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaMyynnissä on myös ruukkuja. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaHyllyköt voivat olla myös isoja, koko seinän peittäviä. Pieni Hyllykauppa
Katso isompi kuvaYksi suosituista hyllymalleista on tämä. Pieni Hyllykauppa
Vallilan Pieni Hyllykauppa myy hyllyjä, mutta ohikulkijat kyselevät silti joskus, mitä kaupassa myydään.
Sanna Jompero-Lahokoski
| Päivitetty
Harvoin näkee liikkeellä yhtä osuvaa nimeä kuin mikä Sturenkadulla sijaitsevan Sanna Kiukkosen, 48, yrityksellä on. Pieni Hyllykauppa on pieni ja myy hyllyjä.
Kiukkonen osti yrityksen seitsemän vuotta sitten isältään, joka oli jäämässä eläkkeelle. Sitä ennen hän työskenteli liikkeessä ja sanoo vuosien varrella huomanneensa, ettei sen myyntiartikkelit ole aina olleet kaikille ohikulkijoille aivan selvät.
– Ihmiset ovat kävelleet sisälle ja tulleet kysymään, että mitä täällä myydään, kun hyllyt ovat aivan tyhjiä, Kiukkonen naurahtaa.
Seinälle on nostettu yksittäisiä, tarvittaessa myynnissä olevia hyllyjä. Noin 95 prosenttia asiakkaista haluaa kuitenkin teettää hyllyjä mittatilaustyönä.
Vaikka sisustuslehtien sivuilla kirjahyllyjä ei enää juurikaan näe, Kiukkonen vakuuttaa, että ne käyvät edelleen kaupaksi.
– Eniten tilataan kirjahyllyjä, sitten hyllyjä CD- ja vinyylilevyille. Keräilijät haluavat usein, että levyt ovat esillä. Myös kenkä-, kuppi- ja maustehyllyjä tilataan.
Liikkeen alakerrassa on pieni työtila. Hyllypuu on tavallisesti mäntyä, jota on helppo työstää.
Hyllyistä jää usein yli jämäpaloja, pieniä palikoita, joilla ei tee mitään. Niillekin on keksitty hyötykäyttöä.
– Eräs kuvataidekoulun opettaja hakee säännöllisesti palikoita muutaman säkillisen. Oppilaat käyttävät niitä eri projekteihin ja myös muut koulun opettajat ovat innostuneet tekemään muun muassa linnunpönttöjä, Kiukkonen toteaa.
Sanna Kiukkonen osti Sturenkadulla sijaitsevan liikkeen isältään seitsemän vuotta sitten. Sanna Jompero-Lahokoski
Koko liikkeen tarina lähti itse asiassa maustehyllystä. Kiukkosen isä etsi 1980-luvulla perheelle sopivaa maustehyllyä. Kun sellaista ei löytynyt, käsistään taitava isä päätti tehdä sellaisen itse.
– Siinä se sitten oli. Isä teki hyllyn itse ja perusti yrityksen vuonna 1996.
Palataan vielä yrityksen nimeen, koska senkin tarina on hauska tai vähintäänkin erikoinen. Yritys ei suinkaan aina ole ollut Pieni Hyllykauppa, vaikka sellaista isä ensin yrittikin virallistaa kaupparekisteriin.
– Nimeä ei 1990-luvulla hyväksytty, joten nimeksi tuli Maalaus-Kiukkonen. Muutama vuosi sitten kokeilin jälleen ja silloin nimi menikin läpi.
Pienet erikoisliikkeet ovat Helsingin jäljellä olevia helmiä, mutta miten hyllykauppa pystyy kilpailemaan massatuotteita myyvien ikeoiden ja bauhausien kanssa?
– Sitä ihmettelen välillä itsekin. Tämä liike on varmasti helposti lähestyttävä ja tänne on helppo kävellä sisälle. Luulen, että se on yksi asia.
Tilauksia on ollut noin sata vuositahdilla. Korona-aikana on ollut hiljaisempaa. Nyt tilauksia on jälleen alkanut tulla.
– Tällaista tämä on. Helsingissä on kaiken lisäksi paljon hyviä puusepänverstaita, Kiukkonen huomauttaa.
Liikkeen ohi Sturenkadulla kulkee päivittäin paljon liikennettä. Kiukkonen arvelee, että moni on kiinnittänyt kauppaan ohikulkiessaan huomiota. Ja eihän tilauksia tulisi, mikäli lopputulos ei miellyttäisi asiakkaita. Yrityksen Facebook-sivuilla moni kehuu ripeää toimitusaikaa ja hyvää työjälkeä.
– Saan usein viestejä, että ihmiset kehuvat. Yllättävän moni tilaa uudestaan. Vanhojen asiakkaiden kautta tulee myös uusia asiakkaita.
Entä hinta?
– Kalliimpaa kuin Ikeassa. Ehkä Lundian kanssa samoissa hinnoissa.
Ympärillä, niinikään kerrostalon kivijalassa on vielä muitakin pieniä yrityksiä, kuten kampaamo. Kerran Kiukkonen kertoo kerran jääneensä liikkeessään puristuksiin työkaluja täynnä olevan ison laatikoston alle.
– Onneksi sain puhelimen käteeni ja soitettua naapuriin, jolla oli vara-avain. Sanoin että olen jumissa täällä hyllyn alla, voitko tulla auttamaan, nainen naurahtaa.