Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käsittämättömään suosioon noussutta tuotetta saa taas apteekista

Joditabletteja saa taas apteekeista, kertoo Apteekkariliitto. Joditabletit loppuivat apteekeista pari viikkoa sitten, kun sosiaali- ja terveysministeriö (STM) muutti jodisuositustaan.

Apteekkariliiton mukaan suosituksen merkittävin muutos oli se, ettei joditabletteja enää suositella yli 40-vuotiaille. STM:n suositus sai kuitenkin suomalaiset rynnistämään jodiostoksille ja apteekkien varastot tyhjenivät.

Apteekkariliitto muistuttaa, että akuuttia kiirettä joditablettien hankkimiseen ei ole.

– Jos joditabletteja ei löydy kotoa tai ne ovat vanhentuneet, kodin lääkekaapin voi täydentää seuraavalla apteekkikäynnillä. Joditabletteja kannattaa hankkia vain, jos taloudessa asuu alle 40-vuotiaita tai raskaana olevia henkilöitä, ohjeistaa tiedotteessa farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler Apteekkariliitosta.

Yhdestä 10 tabletin pakkauksesta riittää kerta-annos usealle ihmiselle, joten joditabletteja ei ole tarpeen varastoida kovin suurta määrää.

Jodia suositellaan pitämään kotona säteilyvaaran varalta. Ydinvoimalaonnettomuuden yhteydessä ympäristöön voi levitä radioaktiivista jodi, joka kertyy kilpirauhaseen ja suurina annoksina lisää kilpirauhassyövän riskiä. Tällaisessa tapauksessa viranomainen voi kehottaa ottamaan joditabletteja

– Joditabletit eivät suojaa yleisesti säteilyltä. Ne suojaavat vain kilpirauhasta ja vain radioaktiiviselta jodilta, Charlotta Sandler tähdentää tiedotteessa.

Säteilyvaaratilanteessa suurin riski on sikiöillä, pienillä lapsilla ja kasvuiässä olevilla. Aikuisille säteilystä ei ole samanlaista riskiä, minkä vuoksi yli 40-vuotiaille ei enää suositella joditabletteja.

Apteekkariliitto korostaa, että tehokkain keino välttää säteilyä on suojautuminen sisätiloihin ja että lääkejodia ei pidä koskaan ottaa kuin viranomaisen kehotuksesta.

Suomessa ei ole myynnissä eikä saatavilla alle 3-vuotiaille soveltuvaa jodivalmistetta. Julkinen terveydenhuolto hankkii pienimpien lasten valmisteet, ja parhaillaan selvitetään, mikä olisi niille paras jakelutapa.

Vanhentuneet joditabletit pitää palauttaa apteekkiin muusta lääkejätteestä erillisenä jodin poikkeavan käsittelyprosessin takia.

Apteekkariliiton Lääkehaku-palvelusta voi tarkistaa joditablettien (Jdix) saatavuuden apteekeittain.