Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hurja korotus meni läpi – asukas- ja yrityspysäköintitunnusten kuukausimaksut nousevat ensi vuonna 30 eurolla

Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan maanantaina paljon keskustelua aiheuttaneen pysäköintimaksujen korotuksen ja päätti uudesta pysäköintipolitiikasta, Helsingin pysäköintipolitiikka 2022:sta.

Käytännössä korotus tarkoittaa sitä, että kaikkien asukas- ja yrityspysäköintitunnusten kuukausimaksua korotetaan ensi vuoden aikana yhteensä 30 eurolla. 15 euron korotukset tulevat voimaan ensin kesäkuun alussa ja toisen kerran joulukuun alussa. Esimerkiksi kantakaupungin 30 euron kuukausimaksu tuplaantuu 60 euroon.

Kaupungin mukaan uuden pysäköintipolitiikan tavoitteina on laadukas kaupunkielämä ja -ympäristö, elinkeinoelämän saavutettavuus, kilpailukyky sekä ilmastoja hiilineutraaliustavoitteiden edistäminen.

Kaupungin pysäköintipolitiikka oli tarpeen päivittää, koska toimintaympäristössä on tapahtunut muutoksia voimassa olevan pysäköintipolitiikan hyväksymisen jälkeen vuonna 2014. Digitalisaatio on muuttanut liikenteen ja pysäköinnin toimintakenttää ja tehnyt suositummaksi uusia palveluita esimerkiksi mobiilimaksamista ja liikkumista palveluna. Myös lisääntyvä ympäristötietoisuus ja vähäpäästöisyystavoitteet asettavat uusia vaatimuksia pysäköintipolitiikalle, kaupunki linjaa.

Korotus on tuplasti suurempi kuin mitä alkujaan suunniteltiin. Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli asiaa toukokuussa ja ehdotti kaupunginhallitukselle hintojen korottamista enimmillään vuosittain 15 prosentilla. Korotukset on laskettu vuoteen 2029. Uusi malli saadaan käyttöön aikaisintaan vuonna 2024. Helsingin Uutiset kertoi suunnitelmista heinäkuussa.

Kaupungin liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen kertoi tuolloin HU:lle, että hinnoittelulla voidaan vaikuttaa paikkojen kysyntään.

– Kun hintaa nostetaan niin ne, joilla ei ole välitöntä tarvetta, luopuvat siitä. Puolestaan ne, joilla tarve on, saavat paikan paremmin.

Pysäköintitunnus ei vielä itsessään takaa vapaata pysäköintipaikkaa, vaan mahdollistaa pysäköinnin kadunvarteen. Asukaspysäköintitunnuksia on enemmän kuin kadunvarsipaikkoja. Esimerkiksi kantakaupungissa Kruununhaan ja Kluuvin alueelle on myönnetty noin puolitoistakertainen määrä tunnuksia paikkoihin nähden. Asukaspysäköintipaikkoja alueella on noin 1 500.

Lue: Helsinki ratkoo parkkipaikkapulaa – näin paljon asukaspysäköinnin hinta on nousemassa ensi vuonna