Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Täällä jopa neljä terapeuttia odottaa, että nuoria tulisi" – Maksuton palvelu aloitti Helsingissä, kävijöiden vähyys on ollut yllätys

Itäkeskuksessa Matteuksenkirkon Varustamolla tammikuussa alkanut Walk in -terapia on saanut hyvää palautetta nuorilta, mutta kävijöitä on erityisesti viime kuukausina ollut odotettua vähemmän.

– Pari viime kertaa on ollut todella hiljaista. Viime viikolla ei tullut ketään. On turhauttavaa, että joka paikassa mietitään miten nuoret pääsisivät terapian pariin. Täällä jopa neljä terapeuttia odottaa, että nuoria tulisi, kertoo erityisnuorisotyönohjaaja, psykoterapeutti Henna-Mari Kettusaari.

Kerran viikossa maanantaisin paikalla on aina vähintään kaksi terapeuttia, jotka ovat psykoterapeutteja, ratkaisukeskeisiä lyhytterapeutteja tai alan loppuvaiheen opiskelijoita. Vielä alkuvuodesta kävijöitä oli 2–10 per kerta.

Psykiatristen palveluiden ruuhkautumisesta on viime aikoina ollut paljon puhetta.

Kettusaari arvelee, että kävijäkato johtuu muun muassa siitä, ettei kirkon viestintä ja sen käyttämät kanavat tavoita nuoria. Nyt pitäisi löytää uusia.

– Yksi väylä on nuorten vanhemmat ja isovanhemmat, jotka ovat huolissaan nuorista. Meidän pitäisi saada myytyä nuorille tämä ajatus, että ei tarvitse olla mikään hullu tullakseen tänne.

Palvelu on maksuton, eikä vaadi ajanvarausta.

Näkyvyyttä ryhdytään seuraavaksi hakemaan sosiaalisesta mediasta. Tällä viikolla on tarkoitus aloittaa Tiktok- ja Instagram-reelsien eli lyhyiden videoiden tekeminen. Niiden kuvaamisesta vastaa Kettusaaren mukaan joukko nuoria, jotka eivät itse välttämättä ole palvelun asiakkaita, mutta kertovat nuorten kielellä palvelusta.

Terapiasta on alkuvuoden aikana saatu hyvää palautetta. Moni on kertonut saaneensa apua ahdistukseen ja mieltä myllertäviin asioihin. Kävijöiden kokemusta mitataan ennen ja jälkeen käyntien tunneskaalajanalla.

– Nuorilla on poikkeuksetta ollut käynnin jälkeen olo, että on tullut kuulluksi ja nähdyksi ja kysytty jopa, että voiko tulla uudelleen.

Osa nuorista on ohjattu tunnin kestävän tapaamisen jälkeen laajemman hoidon piiriin tai annettu jokin tehtävä tai uusi näkökulma pohdittavaksi.

Palvelu on tarkoitettu kertaluontoiseksi 16–29-vuotiaille nuorille. Osa nuorista on käynyt useamman kerran.

Tapaamisissa käyneet nuoret ovat kokeneet muun muassa kaltoinkohtelua, seksuaalista hyväksikäyttöä sekä koronasta, sodasta tai tulevaisuudesta ahdistumista.

– Yksinäisyys on yksi iso teema. Meillä on paljon nuoria miehiä, joilla ei ole yhtään ystävää ja he miettivät 25-vuotiaana, mitä tekevät elämällään.

Tapaamisten aikana ongelmiin pyritään löytämään ratkaisuja ja opetellaan mielen hyvinvointia lisääviä keinoja.

– Käynneillä normalisoidaan asioita. Tänne voi tulla puhumaan omista tunteista ja opettelemaan ilmaisemaan niitä. Se on yksi perusjuttu.

Suurin osa kävijöistä on parikymppisiä nuoria.

– Joukko on ollut todella moninainen ja kirjava. Meillä on käynyt lukiolaisiakin. Nuoret ovat kuormittuneita. Osalla on kovia suorituspaineita.

Terapian vastaanottoaika on maanantaisin kello 14–18.