Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä ilmiö houkuttaa nyt väkeä takaisin kauppakeskuksiin – Sofia, 22, saapui varta vasten: "Uniikkeja ja tarkasti valittuja"

Second hand -myymälöistä tuli ilmiö.

Yhä useampi helsinkiläinen ostaa kauppakeskuksista myös käytettyjä tavaroita, kuten vaatteita ja astioita. Kirpputorimyymälöistä on tullut nopeasti kasvava ilmiö.

Esimerkiksi Redi on saanut neljän liikkeen kiertotalouskeskittymästä itselleen tämän syksyn vetonaulan.

22-vuotias Sofia Mäenalanen lähti Kalasatamaan varta vasten Second Hand Marketiin, joka on avattu Fidan ja Kierrätyskeskuksen yhteyteen.

– Viime aikoina olen käynyt Redissä harvemmin, mutta kiinnostuin tästä keskittymästä. Täällä on hyvin uutta, vanhaa ja vintagea. Valikoimaa ja laatua voi verrata Punavuoren liikkeisiin. Nämä ovat uniikkeja ja tarkasti valittuja, eivät mitään UFFia, Mäenalanen sanoo.

Mäenalanen yllättyy kuullessaan, että seinän toisella puolella on myös UFF.

– Onko täällä sekin!

Kampin kauppakeskukseen on avattu second hand -liike Moody Monday.

– Myyntiin voi tuoda hyväkuntoisia ja ajanmukaisia vaatteita. Kopiotuotteita emme hyväksy myyntiin, yrityksen verkkosivuilla kerrotaan.

Kierros kauppakeskusten myymälöissä osoittaa, että laatuun on satsattu. Hinnat ovat sen mukaiset. Luksusmerkit maksavat helposti useita satoja euroja.

Forumiin aukeaa marraskuun ensimmäisellä viikolla brittiläinen Beoynd Retro.Se kuuluu maailman suurimmaksi kierrätysyhtiöksi tituleerattuun Bank & Vogueen. Yritys kertoo keskittyvänsä Helsingissä erityisesti farkku- ja nahkatuotteisiin sekä urheilumuotiin.

– Myynnissä on tunnettuja merkkejä aina 1960-90-luvuilta 2000-luvun muotiin, sanoo Forumin markkinointi- ja brändipäällikkö Anita Riikonen.

Forumin Synsamissa on oma osasto käytetyille aurinkolaseille.

Kierrätyskeskus avasi syksyllä Länsi-Pasilan myymälän aivan Triplan viereen. Kauppakeskuksessa ei ole toistaiseksi omaa kirpputorimyymälää.

Kauppakeskuspäällikkö Hanna Heikkinen sanoo, että yrityksiä kuitenkin kannustetaan kiertotalouteen. Second hand -myynti näkyy Triplassa muun muassa Polarn O. Pyret -lastenvaatekaupassa.

– Liikkeessä myydään heidän brändinsä käytettyjä vaatteita osana myymälävalikoimaa. Iittalan myymälöissä on myös vintage-valikoima, missä myydään eteenpäin Iittalan, Arabian ja Nuutajärven lasisia ja keraamisia arjen astioita, Heikkinen kertoo.

Stockmannin muodin osastojen yhteydessä toimii vintageliike Relove.

– Uusi aika on ajanut ikoniset tavaratalot maailmalla muuttamaan perinteisen tavaratalon konseptia ja täyttämään tiedostavien asiakkaidensa toiveet, ketjun perustaja Noora Hautakangas kertoo verkkosivuillaan.

Helsingin kauppakeskusten kenties legendaarisimmat käytettyjen tavaroiden ja käsitöiden myyjät ovat löytyneet aiemmin Malmin aseman putkesta. Kauppa kuitenkin tyrehtyi viime vuonna, kun Malmin putki tyhjennettiin epävirallisista kirpputoreista.

Malmin Novassa on UFFin myymälä, kuten Arabian kauppakeskuksessakin. Vuosaaren Columbuksessa on lisäksi Fida.

Herttoniemen Hertsissä käytettyjä lastenvaatteita myydään Kidia Second handissa