Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsinki palkkasi 6 personal traineria motivoimaan liikkumattomia yläkoululaisia – onnistumisen kokemukset kannustavat jatkamaan

Palvelu on tarkoitettu niille, joita liikunta ei innosta. Toive voi tulla kotoakin.

Viime keväänä personal trainer Jani Jämsä kävi pienen yläkoululaisten porukan kanssa muutaman kerran kävelemässä ja kokeilemassa porrastreeniä.

– Porukka oli hiljainen ja mietin, että saako ne tästä mitään irti.

– Nyt tänä syksynä kuulin, että yksi näistä nuorista oli ollut tosi innoissaan porrastreenistä liikuntatunnilla, Jämsä kertoo tyytyväisenä.

"Täällä jopa neljä terapeuttia odottaa, että nuoria tulisi" – Maksuton palvelu aloitti Helsingissä, kävijöiden vähyys on ollut yllätys

Nuori oli saanut juuri sellaisen positiivisen ja itsevarmuutta tuovan kokemuksen liikunnasta, jota koulun personal trainer -toiminnalla tavoitellaan.

Koulu-pt on Helsingin tarjoama maksuton liikuntaneuvontapalvelu yläkouluikäisille. Tavoitteena on lisätä nuorten liikkumista.

Toimintaa toteutetaan yhteistyössä koulujen ja kouluterveydenhuollon kanssa. Ne voivat ohjata kuntomittausten perusteella tukea tarvitsevat nuoret toimintaan, jossa voi tutustua ohjaajan kanssa alueen liikuntatarjontaan tai osallistua pienryhmiin ja saada kannustusta omaehtoiseen liikkumiseen.

Malminkartanon portaissa kisataan sunnuntaina kuntoa vaativassa tapahtumassa – "Ties vaikka saisimme uusia ennätyksiä"

Miten yläkoululainen suhtautuu siihen, että hänet passitetaan personal trainerille?

– Riippuu vähän nuoresta. Mutta koetamme alusta asti korostaa, että voitaisiin tehdä jotain sellaista, mikä häntä kiinnostaa.

– Osa on saattanut harrastaa esimerkiksi koripalloa tai jalkapalloa ja mietimme, voisiko sitä jatkaa. Osalla taas on selkeä ajatus siitä, että haluaa kokeilla jotain ihan uutta, vaikka geokätköilyä.

Osaa kiinnostaa Jämsän mukaan kuntosalilla käyminen, mutta kynnys lähteä sinne on korkea.

– Silloin mennään yhdessä katsomaan ja kokeilemaan, miten laitteet toimii. Tai nuori voi mennä suoraan FunAction-tunneille.

FunAction on kaupungin tarjoamaa maksutonta harrasteliikuntaa 13–17-vuotiaille, ja siellä on laaja valikoima tunteja kuntosaliharjoittelusta kiipeilyyn.

Treenaatko kovaa? Helsingissä uudistetaan useita raskaan sarjan ulkokuntosaleja – yhteensä 4 paikkaa remonttiin

Koulujen personal trainereita lisättiin juuri kahdesta kuuteen, ja jokaiselle yläkoululle nimettiin omansa. Jämsä jakaa työtoverinsa kanssa puoliksi eteläisen ja itäisen Helsingin koulut.

Vaikka potentiaalisia asiakkaita on paljon, toistaiseksi koululaisten henkilökohtaisilla valmentajilla ei ole ollut suurta kysyntää.

– Minulla on tänä syksynä ollut reilu kymmenkunta asiakasta, joten tilaa on edelleen. Myös pienryhmiin mahtuu. Kaikkia ei vielä ole edes saatu käyntiin.

Jämsän mukaan vaisu kysyntä ei johdu nuorista.

– Ehkä meitä ei tunneta vielä tarpeeksi tai kouluhenkilökunnalla on niin kiire, etteivät he ehdi kertoa koulu-pt:stä oppilaille. Meidän kokemuksemme on, että jos pääsemme kohtaamaan nuoren, niin hän kyllä lähtee mukaan.

Jämsän mukaan nuoren motivointi tapahtuu positiivisuuden kautta.

– Onnistumisia seuraa, kun harjoittelu on kivaa.

Liikunta on hänestä välttämätöntä, jotta jaksaa fyysisesti ja mieli voi hyvin.

– Kun on hyvässä kunnossa, jaksaa käydä koulussa ja tehdä sen jälkeenkin omia juttuja.

Eräuimari Henri Korhonen hyppäsi 64 järven ja lammen kierroksellaan myös suonsilmäkkeeseen – Nämä patikointikohteet hän vinkkaa Helsingin lähistöltä

"Kovimmat tyypit menevät loikkimalla" – Porraskiipijät ovat liikkeellä jo kello 6 aamulla: Tämä on vilkkain aika Paloheinässä