Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Ateneum pokkasi poikkeuksellisen suuren testamenttilahjoituksen – näin taidemuseo käyttää sen

Ateneumin taidemuseo on saanut yli miljoonan euron testamenttilahjoituksen. Lahjoituksen turvin museo pystyy tuplaamaan ilmaispäivät sekä parantamaan näyttelyiden saavutettavuutta ja vaikuttavuutta. Ateneum palkkaa myös lisää yleisösuhdetta vahvistavia työntekijöitä.

– Lahjoitus on ainutkertainen Ateneumin historiassa, museonjohtaja Marja Sakari sanoo.

– Tavallisempaa on, että Ateneumille testamentataan taideteoksia, jotka toivotaan liitettävän museon kokoelmiin. Rahan, etenkin näin suuren summan lahjoittaminen, on poikkeuksellista.

Suomalaisen yksityishenkilön tekemä lahjoitus on suuruudeltaan jonkin verran yli miljoona euroa.

Testamenttilahjoitus käytetään noin kolmen vuoden aikana. Ilmaispäiviä on tähän mennessä ollut museossa yksi per avautuva näyttely eli kolmisen kappaletta vuodessa. Ensi vuodesta alkaen ilmaispäiviä pyritään järjestämään noin kuusi vuodessa.

Ateneum on ollut suljettuna yleisöltä ilmanvaihtoremontin vuoksi maaliskuusta 2022 alkaen. Museo avautuu uudelleen alkuvuodesta 2023. Yhtä aikaa remontoidun museorakennuksen kanssa avataan uusi kokoelmanäyttely.

– Osa lahjoituksesta käytetään kokoelmanäyttelyn elämyksellisyyden lisäämiseen, Sakari kertoo.

– Näyttelyssä nähdään perinteisten teosten lisäksi joitakin Ateneumissa ennennäkemättömiä digitaalisia ratkaisuja.

Lahjoitusvaroilla rahoitetaan myös vuorovaikutuksellisen Kaikuu- ja alakoululaisten Mun Ateneum -hankkeiden jatko sekä kehitys seuraaviksi kolmeksi vuodeksi.

Kansainväliseen hakuun on ensi vuonna tulossa vierailevan tutkijan paikka. Tutkijan päätehtävä tulee olemaan kansainvälisten näyttelyprojektien parissa työskentely ja julkaisujen tuottaminen.

– Lahjoitusvarojen käyttökohteet on valittu siten, että niiden parissa lähivuosina tehtävä työ ja työn vaikutukset ulottuvat mahdollisimman pitkälle tuleviin vuosiin ja vuosikymmeniin, Sakari sanoo.