Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vattilta tylyt terveiset Sanna Marinin hallitukselle – asiantuntija pelkää Suomen talouden haaksirikkoa

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) lähettää vakavia terveisiä pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtamalle hallitukselle. Tutkimuskeskuksen eduskuntaa varten laatimassa lausunnossa pelätään tosissaan sitä, että Suomen talous on menossa haaksirikkoiseen tilaan.

– Ilman päättäväisiä julkisten menojen merkittäviin pienennyksiin ja talouden tasapainottamiseen tähtääviä toimenpiteitä riski talouden haaksirikkoutumisesta kasvaa, ylijohtaja Mikael Collanin allekirjoittamassa lausunnossa todetaan.

Käytännössä toimenpiteillä tarkoitetaan ylijäämäistä budjettia.

– Alijäämän määrä on nyt suurempi kuin edeltävänä vuonna, ja absoluuttisesti tarkasteltuna suuri, lausunnossa kritisoidaan.

Tutkimuskeskus on myös laatinut listan toimenpiteistä, miten pitäisi toimia jotta budjetti saadaan kuriin. VATT lähtisi karsimaan epäolennaisista palveluista ja tehtävistä kuitenkaan erittelemättä tarkemmin, mitä ne ovat. Luupin alla ovat ainakin julkiset palvelut ja se, minkä tahon niistä pitäisi maksaa.

– Olisi tärkeää lähteä kokonaisvaltaisesti priorisoimaan julkisen sektorin tuottamia palveluita ja kriittisesti tarkastelemaan mitkä palvelut, suoritteet, tulonsiirrot ja tehtävät kuuluvat ja mitkä eivät kuulu julkisen sektorin, erityisesti valtion, tehtäväkenttään. Priorisoinnin jälkeen täytyisi tehdä päätöksiä siitä mikä ei kuulu tärkeimpien tehtävien joukkoon ja mitä julkisrahoitteisia toimintoja lopetetaan, Collan esittää.