Koronapandemian kuva on muuttunut, sanoi johtaja Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) koronatiedotustilaisuudessa torstaina iltapäivällä. Vaikka tartuntojen määrä on noussut, yhä harvempi kuolee tai joutuu sairaalaan koronan vuoksi.
– Sairaalahoidon kuva on muuttunut. Meillä on lyhyempiä hoitojaksoja ja meillä on paljon potilaita, jotka ovat sairaanhoidossa muusta syystä.
Harva tarvitsee enää tehohoitoa koronan takia.
Parantuneesta tilanteesta huolimatta koronan poisto yleisvaarallisten tautien listalta ei sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikön Taneli Puumalaisen mielestä vaikuta ajankohtaiselta.
Vaikeista hengitystieinfektioista kärsiviä on Otto Helven mukaan sairaaloissa nyt ja koko pandemian ajankin ollut itse asiassa vähemmän kuin ennen koronaa.
Helven esittelemän kuvaajan mukaan merkittävä osa erikoissairaanhoidon hengitystieinfektiopotilaista on ollut hoidossa jonkun muun kuin koronan vuoksi.
– Sekä alkuvuonna 2020 ja 2021 sekä etenkin 2022 noin puolet vaikean hengitystieinfektion vuoksi hoidetuista potilaista on ollut hoidossa koronaviruksen aikaansaaman vaikean taudin vuoksi. Tämä osuus on pienentynyt 2022 aikana ja tällä hetkellä se on luokkaa 20–25 prosenttia.
Suurimmat tilastopiikit kuvaajassa ajoittuvat aikaan ennen koronaa.
– Jotta emme päädy tilanteeseen, johon olimme tottuneet ennen pandemiaa, meidän pitäisi miettiä, mitä voimme tehdä, jotta myös muita taudinaiheuttajia kuin koronaa pystytään torjumaan, Helve sanoi.
Keinot ovat onneksi tuttuja.
Otto Helve, THL
Hänen mukaansa on tärkeää ymmärtää, että myös muita hengitystiesairauksia kuin koronaa voidaan ehkäistä.
– Keinot ovat onneksi tuttuja.
Tutut keinot ovat rokotussuojan pitäminen ajan tasalla, kotona pysyminen sairaana, hyvä käsi- ja yskimishygienia, maskin käyttö ja etäisyyden pitäminen sekä ilmanvaihdosta huolehtiminen.
– Tehosterokotuksia koronan osalta annetaan nyt. Influenssarokotukset alkavat nyt. Suosittelen kaikille, että otetaan rokotteet, Helve sanoi.
Samoja keinoja koronaan luetteli myös STM:n Taneli Puumalainen. Hän lisäsi vielä testauksen, tarvittaessa viruslääkityksen sekä hauraiden vanhusten suojaaminen osastoilla ja hoivakodeissa.
– Kasvomaskeja voi edelleen käyttää ja FFP2-maskit ovat hyvä tapa suojata itseään hengitystieinfektioilta, mutta maskia käyttämällä myös suojaa läheisiään. Jos on hengitystieinfektion oireita ja on lähdettävä kotoa hoitamaan asioita, maskia olisi hyvä käyttää, Puumalainen sanoi.
Hän ei jättäisi maskin käyttöä täysin yksilön omaan harkintaan.
– On parempi, että meillä on myös kansallista riskiarviota.