Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin kävelykeskusta laajenee ensi kesäksi Helsingissä – Ajoratoja vähennetään Esplanadeilta ja Lönkalta

Helsinki suunnittelee käveltävän keskustan laajentamista. Uusia kävely- ja pyöräilyalueita suunnitellaan toteutettavaksi Esplanadeilla, Kasarmikadulla, Erottajankadulla, Korkeavuorenkadulla Designmuseon edustalla ja Lönnrotinkadulla.

Uudet kävelyalueet näkyvät voimakkaimmin Pohjois- ja Eteläesplanadeilla, sillä ne soveltuvat luontevasti kävelyyn ja oleiluun ihmisvirtojensa ja kivijalkaliikkeidensä vuoksi

Helsingin äskettäin tekemän, kesäkatuja ja kaupunkiympäristön viihtyisyyttä koskeneen asukaskyselyn mukaan kaupunkilaiset toivovat lisää kävelymahdollisuuksia ja vehreyttä erityisesti Pohjoisesplanadille.

Katuun asennettu laite tunnistaa nastarenkaat rahinan perusteella – Kielto koskee tätä 900 metrin matkaa keskustassa

Esplanadeilla ajoradat muutetaan yksikaistaisiksi. Huoltoliikenne kuitenkin turvataan, sillä lastauspaikat jätetään molemmille kaduille. Pohjoisesplanadilla kävelyaluetta levennetään väliaikaisin rakentein. Eteläesplanadilla ajoradalta vapautuu tilaa pyöräilyyn.

Lönnrotinkadulla ajorata kavennetaan yksikaistaiseksi, ja kadulle lisätään pyöräkaista länteen ajaville pyöräilijöille. Myös kävelymahdollisuudet paranevat.

Uudistuksia nähdään myös Erottajankadulla, Kasarmikadulla sekä Designmuseon aukiolla ja sen edustalla Korkeavuorenkadulla, joilla toteutettiin onnistuneesti kesäkatuja viime kesänä. Kaduilla annetaan tilaa kävelylle ja oleilulle, ja niille tuodaan kukka- ja kasvilaatikoita sekä penkkejä.

Uusista alueista kerätään kokemuksia ja tietoa ydinkeskustan tulevien liikennejärjestelyjen suunnitteluun. Kävely- ja pyöräilyalueiden toteuttamisen periaatteita käsitellään kaupunkiympäristölautakunnassa 1. marraskuuta. Muutokset tehdään kesän 2023 alussa ja ne jatkuvat alustavasti loppuvuoteen 2024.

Helsinkiin suunnitellaan nyt kesäkatuja – tavoitteena parantaa viihtyisyyttä

Helsingin tavoitteena on viihtyisämpi, elinvoimaisempi ja elämyksellisempi ydinkeskusta. Kävelyn edistäminen on nostettu tärkeäksi keskustan vetovoimatekijäksi Helsingin kaupunkistrategiassa 2021–2025.

– Hyvät puitteet kävelyyn ja oleiluun houkuttelevat ihmisiä viettämään aikaa ydinkeskustassa. Tutkimusten ja muista kaupungeista saatujen kokemusten mukaan runsaammat kävelijämäärät lisäävät kauppojen asiakasmääriä ja liikevaihtoa. Lisäksi kävelykeskustan laajentaminen parantaa kävelijöiden turvallisuutta ja tukee Helsingin ilmastotavoitteita, sanoo tiedotteessa Helsingin maankäyttöjohtaja Rikhard Manninen.

Tulevaisuudessa myös kesäkatujen toimintamalli tukee ydinkeskustan kävelyalueiden kehittämistä. Kesäkatuja voidaan toteuttaa niin, että niiden avulla selvitetään, mitkä olisivat sopivimpia pysyviä ratkaisuja kävelyn edistämiseksi.

”Taksibasaari” siirtyi suositun yökerhon eteen Helsingissä – Kuski-Tapsa, 65, kuvailee kaaosta: ”Ennen ei yritetty blokata ajamista”

Jättiterassia ei tule tänä kesänä Helsinkiin – suunnitelma Hietalahden torista kaatui

Helsinki vain kiihdyttää ydinkeskustan alasajoa, vaikka huono suunta on jo todistettu

Helsingin ei pidä luopua jättiterasseista, vaan tehdä niitä lisää ja pysyvästi

"Jalankulkija on kävelykeskustassa kuninkaallinen" – Kaupunkikeskustojen elinvoiman kehittämiseksi annettiin 10 suositusta

Anni Sinnemäki: Autoilu Helsingin keskustassa ei ole isossa mittakaavassa ilmastokysymys

”Ei itse tärvellä vetovoimaa” – kävelykeskustakiista muhii puolueissa: vihreiden mielestä viihtyisään oleskeluun satsaavat kaupunkikeskustat menestyvät myös kaupallisesti