Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Hakaniemen hallin avaaminen siirtyy taas – yläkerran myyntipaikkojen kysyntä tuotti pettymyksen: "Murros on ollut nähtävillä jo pidempään"

Lopullinen avauspäivämäärä ei ole vieläkään tiedossa. Viime vuonna avauksen ajankohdaksi ilmoitettiin "kesä tai alkusyksy 2022".

Hakaniemen kauppahallin peruskorjaus on viimeistelytöitä vaille valmis, mutta halli avautuu kuitenkin vasta puolen vuoden kuluttua eli ensi keväänä.

Helsingin Kaupunkitilojen toimitusjohtajan Peggy Bauerin mukaan syynä ovat tavaratoimitusten kanssa ilmenneet ongelmat.

– Huoltopihan viimeistely myöhästyy tavaratoimitusvaikeuksista johtuen.

Helmikuussa myös kauppiaat pääsevät tiloihin. Hallimyyntiin on maaliskuussa tulossa arviolta noin kolmen viikon katkos. Bauerin mukaan aika-arvio perustuu siihen, että muutossa väistötilaan kului vastaava aika. Lopullinen avauspäivä ei ole vielä tiedossa.

– Kauppiaiden kanssa olemme tässä asiaa juuri pähkäilleet. Toivottavasti se on maalis- tai huhtikuun aikana.

Muuton jälkeen alkaa lasihallin eli väistötilan purkaminen mahdollisimman pikaisella aikataululla, jotta toritoiminta pääsee levittäytymään torille.

Kauppahallin peruskorjauksen valmistuminen on reilusti myöhässä alkuperäisestä aikataulustaan. Alkujaan remontin piti valmistua jo joulumyyntiin 2020. Viimeisin päivämäärä on ollut, että ovet avautuvat tänä syksynä.

Kaupunkitilat on parhaillaan laatimassa kauppiaiden kanssa uusia sopimuspohjia. Suurin osa vanhoista vuokralaisista jatkaa. Alakerran 26 myyntipaikasta viisi on vapaana. Sen sijaan yläkerrassa tilanne on haastavampi. Myyntipaikkoja on 30 ja niistä vain puolet on varattu.

Alakertaan on keskittynyt ruokamyynti. Yläkertaan on tulossa käsityöläisiä ja iso ravintola.

Bauer sanoo, että yläkerran kehnon varaustilanteen vuoksi muutoksia konseptiin joudutaan todennäköisesti tekemään.

– Tulemme tekemään erilaisia kokeiluja, kuten pop up -paikkoja. Murros on ollut nähtävillä jo pidempään siinä, mitä käsityöläisyys on. Täytyy miettiä, mikä kokonaiskonsepti sitten on.

Vapaiden myyntipaikkojen markkinointi on tarkoitus aloittaa heti kun kaikkien halliin tulevien kauppiaiden kanssa sopimukset on allekirjoitettu.

Bauer ei mainitse erikseen, mitkä yrittäjät eivät aio enää jatkaa uusitussa kauppahallissa.

– Siellä on joitakin muun muassa eläköitymisten myötä tapahtuvia lopettamisia.

Hakaniemen hallissa vuodesta 1972 toiminut Reinin Liha kertoi jo aiemmin tänä vuonna, ettei se aio enää jatkaa kauppahallissa, kun peruskorjaus valmistuu. Helsingin Uutiset kertoi tällä viikolla, että vuokrasopimus päättyy tammikuun lopussa.

– Hallin myynti on laskenut tasaisesti vuosien ajan, totesi Reinin Lihan toimitusjohtaja Arto Pajukko HU:lle.

Jatkossa kuluttajamyynti siirtyy pääkaupunkiseudun K-marketteihin.

Peruskorjauksen kustannukset ovat matkan varrella nousseet reilusti. Alkujaan rahaa oli varattu noin 20 miljoonaa euroa. Myöhemmin hintalappu nousi lähes 40 miljoonaan euroon. Kustannuksia on lisännyt muun muassa maanalaisen huoltopihan rakentaminen.