Keskustakirjasto Oodissa toimii joulukuun alkuun asti perjantaisin Talousneuvola. Palvelu on ilmainen.
Keskustakirjasto Oodissa on syyskuusta alkaen annettu talous-, velka- ja ulosottoneuvontaa. Talousneuvola on auki kerran viikossa perjantaisin. Palvelu on ilmainen.
Talousneuvolassa ulosottoon liittyvissä asioissa neuvoja antava Miia Meling sanoo, että kävijöiden kysymykset ovat vaihdelleet laidasta laitaan. Meling toimii Ulosottolaitoksen ennakoivan talousneuvonnan asiantuntijana.
– Henkilöllä voi olla haasteena, miten rahat riittävät arjessa, kun inflaatio on vaikuttanut hintoihin. Sitten lähdemme purkamaan, olisiko jostain ostamiseen liittyvästä mahdollista nipistää ja onko ehkä jotain turhia sopimuksia, jotka lisäävät kustannuksia.
Toisaalta raha-asioihin liittyvät ongelmat voivat olla jo solmussa.
– Voi olla, että on tullut akuutteja menoja, joihin on lähdetty ottamaan luottoa. Rahat eivät olekaan riittäneet luoton maksuun ja on otettu pikavippejä. Siitä saattaa syntyä kierre. Ulosottoon liittyvissä perinnän kysymyksissä kehotetaan olemaan yhteydessä omaan ulosottomieheen.
Helsingissä ulosottovelallisten määrä on pysynyt viime vuoteen verrattuna samana. Tammi–syyskuussa määrä oli 77 342 ja viime vuoden vastaavana aikana 77 907. Koko maassa luku on tänä vuonna kasvanut 1,5 prosentilla. Ulosottovelallisia oli tammi–syyskuussa 512 046.
Käynnin aikana kartoitetaan ensin velkaantumisen historia.
– Käymme läpi myös henkilön mahdollisuutta hakeutua talous- ja velkaneuvontaan.
Meling sanoo, että yhtä asiaa velkakierteessä oleville korostetaan Talousneuvolassa erityisesti.
– Asunto on yleensä kaikkein tärkein. Asunto- ja vuokranmaksu ovat ensisijaisia, joihin kannattaa panostaa.
Talousneuvolan kävijöissä on ollut nähtävissä kaksi selkeää ryhmää: pienituloiset ja työssäkäyvät. Kävijä voi kuulua samaan aikaan myös molempiin ryhmiin.
– Korona-aikana koettiin haasteita, mutta nyt ihmisten arjessa haasteita aiheuttavat hintojen nouseminen. Mietitään, että mihin rahat oikeasti riittävät. Nämä vaikuttavat kokonaisvaltaiseen jaksamiseen.
Talousneuvolalle on selkeästi ollut tarvetta. Neuvolan jokaisella aukiolokerralla ihmisiä on tullut paikalle.
Talousneuvolassa kävijöiden yksi tyypillisimmistä kysymyksistä liittyy lakisääteisiin huojennuksiin, muun muassa vapaakuukausiin.
– Lääketieteelliset perusteet ovat usein sellaisia eli korkeat lääkekustannukset tai muu yllättävä meno. Esimerkiksi silmälasit, rikkoutunut kodinkone ja pesukone ovat hyvin akuutteja.
Asiaa käsittelevä ulosottomies tekee tapauskohtaisesti päätöksen vapaista maksukuukausista.
Myös ulosmittauksen muita helpotuksia kysytään. Laki määrittelee kuinka paljon tuloista voidaan ulosmitata. Ulosmittaukseen voi hakea rajoittamista.
– Lisäksi velan vanhenemiseen liittyviä asioita kysytään eli kuinka pitkään velkaa on mahdollista periä ulosoton kautta. Yleisesti ottaen se on 15 tai 20 vuotta käräjäoikeuden päätöspäivästä, Meling toteaa.
Mikäli pienenkin velan maksussa on ongelmia, kannattaa ottaa yhteyttä ajoissa velkojaan ja tehdä takaisinmaksusuunnitelma. Jos velka on jo ulosoton kautta perinnässä, kannattaa olla yhteydessä ulosottoon
– Suurimmalla osalla on velka hallittavissa. Esimerkiksi tuhat euroa on vielä sellainen summa, joka voi olla mahdollista erilaisilla järjestelyillä hoitaa.