Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stand up -ilmiö myy klubi-illat täyteen jo kuukausia etukäteen – "Vitsini eivät ole pelkkää mamuilua", Mebest Rasid sanoo

Itäkeskuksen Kulttuurikeskus Stoassa on löydetty tapahtuma, joka myy: Kerran kuussa järjestettävät Itäkuskus stand up -illat. Klubi-illoissa esiintyy maahanmuuttajataustaisia koomikoita. Mainoksessa luvataan vitsejä ja kielioppivirheitä.

220 katsojaa vetävät illat myytiin loppuun niin viime keväänä kuin kuluvana syksynä.

– Toki Stoassa on ollut muitakin loppuunmyytyjä esityksiä, mutta klubit ovat olleet loppuunmyytyjä jo kuukausia ennen tapahtumaa. Se on uskomatonta, iloitsee kulttuurituottaja Monika Silander-Stolt.

Asiakaspalautteen perusteella stand-upista haetaan tällä hetkellä hauskuutta ja viihdettä vastapainoksi ikäville uutisille. Klubille on helppo kokoontua esimerkiksi työ- ja harrastusporukoissa. Kehuja on saanut myös klubimainen toteutus. Iltojen aikana voi nauttia ravintolan palveluista.

– Maahanmuuttajataustaisista koomikoista koostuva ilta koetaan myös kiinnostavaksi.

Klubien isäntinä ja vakikoomikkoina ovat Mebest Rasid ja Farbod Mehrabkhani eli Mebe ja Fabe. He kutsuvat iltoihin eri esiintyjiä. Mukana on myös kansainvälisiä koomikoita – ja aina myös kiintiösuomalainen.

Rasid on kiertänyt esiintymislavoja Suomen hauskimmat mamut -klubillaan. Molemmat herrat ovat myös aktiivisia sosiaalisen median koomikoita.

Rasid kertoo, että kurdi-taustastaan huolimatta hän ei luokittele itseään vain ”mamukoomikoksi”.

– Heitän juttuja eri aiheista, vitsini eivät ole pelkkää mamuilua Itä-Helsingissä, Rastilassa asuva Rasid kertoo.

Yleisö on palannut myös Puotilan kartanon Svenkka Stand Up -klubille. Klubi-ilta pyritään järjestämään joka kuukauden ensimmäisenä perjantaina.

– Olemme lähes samoissa yleisömäärissä kuin ennen koronaa. Ennakkolippujen ostoon suhtaudutaan edelleen epäilevästi. Ilmeisesti pelko tapahtuman peruuntumisesta tai itse sairastumisesta on edelleen suuri, kertoo Mika Niva.

Hän perusti klubin seitsemän vuotta sitten yhdessä Jari, Teuris, Teurajärven kanssa.

Kartanorakennuksen puolella pidettävään iltaan mahtuu parhaimmillaan 120 henkeä ja pihapiirin Pehtoorin Pytinkiin eli Svenkkaan 50 henkeä.

Jokaisessa klubi-illassa on eri esiintyjät.

– Pyrimme saamaan monipuolisia, eri-ikäisiä, eri sukupuolisia, erilaisista kulttuurisista taustoista ja eri puolilta Suomea tulevia – ja ennen kaikkea hauskoja koomikoita.

– Illoissa vierailee välillä myös itähelsinkiläisiä aloittelevia koomikoita.

Kulttuurikeskus Stoan Itäkuskus-klubit jatkuvat ensi keväänä. Liput tulevat myyntiin lähiviikkoina.Seuraava Svenkka-klubi 4. marraskuuta kello 19–21 Svenkassa (Puotilantie 7) (puotila.teatteriliput.fi). Kieli Solmussa -klubi-ilta olutravintola Solmussa (Aurinkoranta 8) 10. marraskuuta kello 19. Kolmen koomikon iltaan on vapaa pääsy.