Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaikka sähkön hinta hyppää pilviin, älä tee tätä virhettä taloyhtiössäsi – Lue 9 pätevintä säästövinkkiä

Energian kuluttajahintojen raju kasvu on saanut suomalaiset taloyhtiöt pohtimaan mittaviakin keinoja, joilla esimerkiksi kovat lämmityskustannukset saataisiin pidettyä aisoissa.

Paniikkimielialan lietsominen ei kuitenkaan auta asiaa, vaan kaikki säästötoimet pitäisi nähdä pyrkimyksenä yhteiseen hyvään.

– Säästöjen hakeminen ei hyvin hoidetussa taloyhtiössä suinkaan merkitse sitä, että asukkaiden elämä kurjistuisi, päinvastoin. Oikealla tavalla tehdyt säästöt parantavat viihtyvyyttä, mutta niistä pitää myös kertoa ajoissa asukkaille, muistuttaa Kiinteistöliiton johtava energia-asiantuntija Petri Pylsy.

Pylsy korostaa, että jos säästötoimet tuottavat taloyhtiössä merkittäviä muutoksia, ne on syytä tehdä vähitellen.

– Sisälämpötilan pudottaminen yhdellä asteella ei monenkaan asukkaan mielestä ole suuri juttu, mutta jos lämpötilaa alennettaisiin kertarysäyksellä esimerkiksi 21 asteesta vaikkapa 17 asteeseen, silloin vastarinta olisi asukkaiden keskuudessa varmastikin hyvin suurta, Pylsy myöntää.

Säästötoimet pitää myös suunnitella hyvissä ajoin etukäteen. Esimerkiksi mittavia ikkunaremontteja tuskin monessakaan taloyhtiössä ehditään ensi talveksi tehdä.

– Korjausrakentamisen ei koskaan pitäisi olla taloyhtiöille vain erillinen hanke, vaan aivan normaali, tuttu juttu, Pylsy korostaa.

Säästötoimien suunnittelussa perusteellinen harkinta säästää aikaa, vaivaa, rahaa ja asukkaiden hermoja.

– Asuntojen lämpötilojen laskemisen lisäksi voidaan lämmittää vain toista yhtiön kahdesta saunasta tai ottaa toinen kylmäkellari pois käytöstä kokonaan, vinkkaa neuvontalakimies Tapio Haltia Kiinteistöliitosta.

Myös ikkunoiden tiivistäminen ja vesihanojen vaihtaminen energiaa säästäviksi tuovat rahallisia säästöjä kaikille asukkaille.

– Lämmitys- ja ilmanvaihtolaitteistojen huoltamisen pitäisi olla arkipäivää ilman erillistä säästökampanjaa. Sen sijaan maalämpöön siirtyminen on yksi mittavimmista päätöksistä lähes kaikissa taloyhtiöissä, Haltia kertoo.

Osa taloyhtiöiden säästötoimista on suhteellisen huomaamattomia – esimerkiksi saunavuorojen vähentäminen tai lämpötilan laskeminen yhdellä asteella. Näissä tapauksissa asiasta voi päättää yhtiön hallitus yksinään.

Sen sijaan esimerkiksi ikkunaremontti tai maalämpöön siirtyminen on niin suuri päätös, että sen tekemiseen vaaditaankin jo yhtiökokouksen enemmistö.