Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alaikäisiltä pyydetty rahaa ja alastonkuvia – poliisi rajusta ilmiöstä: "Poikkeavat grooming-jutuista"

Helsingin poliisin tietoon on tullut syksyn aikana useita tapauksia, joissa epäillyt ovat sosiaalisen median kautta pyytäneet alaikäisiltä alastonkuvia ja -videoita sekä kiristäneet rahaa.

Poliisin mukaan epäiltyjen tavoitteena on ollut seksuaalisen hyväksikäytön sijaan taloudellinen hyötyminen.

– Yhteistä tapauksissa on se, että motiivi ei vaikuta oleva seksuaalinen, vaan taloudellinen. Viime aikoina poliisin tietoon tulleet tapaukset poikkeavat siis niin kutsutuista grooming-jutuista, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jutta Antikainen poliisin tiedotteessa.

Kiristäjät voivat käyttää myös useita eri valeprofiileita.

Tapaukset ovat noudattaneet poliisin mukaan usein samaa kaavaa. Epäilty on keskustellut ensin uhrin kanssa tuttavalliseen sävyyn ja saattanut väittää, että on uhrin kanssa saman ikäinen. Epäilty on voinut myös jakaa uhrille alastonkuvan, jonka on todellisuudessa ottanut netistä. Lopulta epäilty pyytää lapselta alastonkuvia tai -videoita.

Kun alaikäinen on laittanut kuvia itsestään, alkaa epäilty vaatimaan tältä rahaa. Epäilty on myös uhkaillut, että mikäli rahaa ei lähetetä, kuvat leviävät esimerkiksi uhrin seuraajille. Rahaa on pyydetty välittämään erilaisissa maksupalveluissa.

Tekijät ovat ottavat uhreihin yhteyttä usein ulkomailta käsin. Keskustelut käydään yleensä englanniksi. Asianomistajina on tyttöjä ja poikia. Epäillyt käyttävät samantyyppistä tekotapaa myös jutuissa, joissa uhri on täysi-ikäinen.

Suurin osa rikoksista ei poliisin arvion mukaan tule viranomaisten tietoon. Syynä on usein häpeä ja pelot, joita tapahtumat aiheuttavat. Poliisi muistuttaa, että rikos on aina tekijän, ei uhrin syytä. Antikainen muistuttaa, että tapauksissa on kuitenkin mahdollista vaikuttaa siihe, ettei joutuisi rikoksen uhriksi.

– On suositeltavaa miettiä asioita ennalta estävästi ja esimerkiksi pitää sosiaalisen median tilit yksityisinä sekä hyväksyä vain sellaisia seuraajia, jotka tuntee. Lisäksi kannattaa harkita tarkkaan kenelle jakaa itsestään seksuaalista materiaalia, jos kenellekään.