Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Espoolainen firma valmistaa proteiinia ilmasta – teki läpimurron Aasian elintarvikemarkkinoille: "Vertaisin siihen hetkeen, kun ihmiskunta löysi perunan"

Espoolainen ruokateknologiayritys Solar Foods on tehnyt merkittävän läpimurron Aasian elitarvikemarkkinoille. Yritys kertoo saaneensa uuselintarvikeluvan hiilidioksidilla ja sähköllä kasvattamalleen proteiinille Singaporessa.

Luvan on myöntänyt korkeista vaatimuksistaan tunnettu Singaporen ruokaviraston SFA.

Solar Foods arvioi, että Solein-nimeä kantavan proteiinin kaupallinen tuotanto ja myynti voi alkaa 2024.

Soleinia tuotetaan prosessissa, jossa mikro-organismeja ruokitaan kaasuilla (hiilidioksidi, vety ja happi) sekä pienillä määrillä ravinteita.

Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka on erittäin tyytyväinen.

– Vertaisin tätä siihen hetkeen, kun ihmiskunta löysi perunan uutena lajikkeena. Tuomme ruoan maailmaan täysin uuden ainesosan. Olemme vedenjakajalla siinä, miten ajattelemme ruokaa, Vainikka sanoo tiedotteessa.

Solar Foodsin tuote tunnetaan nimellä Solein. Kyse on soleiini-proteiinista, jota valmistetaan ilmasta sähkön, mikrobien ja hivenaineiden avulla.

Soleinilla voi korvata lihaa tai tai muita proteiinin lähteitä, kuten soijaa, härkäpapuvalmisteita tai tofua.

Lopputuote on ravinteikasta proteiinijauhetta. Yhteen ruoka-annokseen tarvitaan 25 grammaa jauhetta, kertoi Avec-lehti viime tammikuussa. Soleiini-proteiinista oli tuolloin kehitetty jo yli 20 kasviperäistä ruokatuotetta.

Tähän asti soleiini-proteiinin tuotanto on ollut pienimuotoista. Jatkossa sitä on määrä tuottaa yhtiön ensimmäisessä kaupallisessa tuotantolaitoksessa Vantaan Vehkalassa.

Parhaillaan rakennusvaiheessa olevalla tuotantolaitoksella on scifimäinen nimi: Factory 01.

Venkalan Tuotantolaitoksen yhteyteen tulee myös ruokaravintola sekä vierailukeskus.

Solar Foodsin perustivat Espoossa vuonna 2017 tohtori Pasi Vainikka, tohtori Juha-Pekka Pitkänen, Sami Holmström, Jari Tuovinen, professori Jero Ahola sekä Janne Mäkelä.

Solar Foods on VTT:n ja LUT-yliopiston spinoff-yhtiö. Nykyisin suurin osakkeenomistaja yhtiössä on Fazer.

Pasi Vainikan mukaan Soleinilla on potentiaalia mullistaa ruoan ja ruoantuotannon kestävä kehitys, saatavuus ja läpinäkyvyys.

– Tämä on huikea päivä myös meille yhtiönä. Olemme tehneet vuosia töitä ruokavallankumouksen edistämiseksi ja tänään otamme suuren askeleen eteenpäin. Olemme testanneet Soleiinia perinpohjaisesti eri ruoissa viime vuosina. Silti minkä tahansa elintarvikkeen vaikutus, olipa se ainesosana kuinka innovatiivinen hyvänsä, syntyy todella vasta silloin, kun se pääsee kuluttajien lautasille asti, Vainikka sanoo tiedotteessa.

Länsiväylä kertoi Solar Foodsin toiminnasta syksyllä 2021, jolloin tuotekehittelyä tehtiin salaisessa paikassa Espoossa Kehä I:n liepeillä. Tuolloin Pasi Vainikka kertoi, että yhtiö oli jättämässä lupahakemuksen EU:lle. Hakemus on sittemmin jätetty myös Britanniaan, ja Yhdysvaltoihin tehtävä hakemus on suunnittelussa.

Pasi Vainikka korosti haastattelussa, että esimerkiksi vesistöjen kuormitus vähentyisi merkittävästi, jos ruokaa pystyttäisiin tulevaisuudessa valmistamaan ilman maataloutta, eläimiä ja kasveja,