Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seref, 46, osti legendaarisen baarin viisi vuotta sitten ja suunnitteli terassiremonttia – nyt purkaminen uhkaa: "Kuuluu Lauttasaareen"

Rixi-baari on toiminut Lauttasaaressa 1950-luvulta alkaen.

Lauttasaaressa 1950-luvulta asti sijainnutta legendaarista Rixi-baaria uhkaa lopettaminen. Käyttöikänsä päässä oleva rakennus on suunnitelmissa purkaa. Tilalle rakennetaan uutta.

Ravintolan omistaja Seref Güler, 46, sanoo lukeneensa kaavaprosessin käynnistymisestä lehdestä toissa viikolla.

– Olen tiennyt, että tällaista suunnitellaan, mutta en että koska. Soitin omistajalle, joka vahvisti asian. Meidän vuokrasopimuksemme on voimassa vuoden 2024 alkuun.

Rixi-baarin tontti ja sen naapuritontit osti muutama vuosi sitten kaksi sijoittajaa. Isokaari 24, 26 ja 28 tonteille suunnitellaan samankaltaisia korkeita taloja, joita kaarella jo nyt on. Kivijalkaan on tulossa liiketila. Viisi vuotta ravintolan ostanut Güler on harmissaan suunnitelmista.

– Tunnelmat täällä ovat, että kukaan ei toivo purkamista. Kaikki lauttasaarelaiset tuntevat meidät ja me heidät. Tämä on ihmisten olohuone. Yleensä ihmiset eivät mene baariin lastensa kanssa, mutta tänne he tulevat.

Kaavasuunnitelmien tultua julki yksi asiakkaista toi lastenlastensa piirtämän ja kirjoittaman paperin, jossa vedotaan ravintolan säilyttämisen puolesta. Seinällä olevaan vetoomukseen on ilmestynyt nimiä.

Varhaisena alkuarki-iltana ravintolassa on vielä hiljaista. Muutama asiakas käy noutamassa ruokaa mukaan. Päivisin ruoka-annoksia menee, iltaisin lähialueella asuvat käyvät ottamassa muutaman oluen ja katsomassa isolta ruudulta pelejä.

Ryhmävalokuvista seinällä ja katosta roikkuvista asiakkaiden tuomista pelipaidoista näkee, että ravintola on monelle tuttu ja tärkeä.

– Eräs Australiassa nykyisin asuva entinen lauttasaarelainen sanoi, että voiko hän tuoda tänne lipun. Sanoin että totta kai, Güler kertoo baaritiskin yläpuolella roikkuvasta lipusta.

Ravintola muistuttaa siistin lähiökapakan lisäksi sporttibaaria. Seinällä on pelipaitojen lisäksi jääkiekko-, jalkapallo- ja jääpallojoukkueiden kaulahuiveja. Ravintolassa kokoontuu viikoittain erilaisia peli- ja ystäväporukoita, kuten 1950–1970-luvuilla alueella asuneet Pihan lapset. Güler varaa tulijoille pöydän kerran kuukaudessa.

Güler kertoo suunnitelleensa terassille iso remonttia ja teettäneensä remonttisuunnitelmat ennen tietoa rakentamisen purkamisesta ja näyttää havainnekuvia puhelimestaan.

– Aita, pintoja ja istutuksia olisi uudistettu.

Turkista Suomeen vuonna 1994 tullut Güler pohti tulevaa.

– Tilalle rakennettavaan taloon on tulossa liiketila, mutta meille ei ole luvattu mitään. Emme tiedä saammeko jäädä. Terassi on ainakin todella pieni.

Nykyinen terassi levittäytyy koko talon pituudelta. Sen toisessa päässä on terassipöytiä ja toisessa lasten leikkipaikka keinuineen. Kesäaikaan ravintolan helmi on terassi, jossa on järjestetty erilaisia juhlia.

Güler sanoo vaihtavansa alaa, jos uutta paikkaa ei löydy.

– Rixi kuuluu Lauttasaareen. Rakastan tätä työtä. Rentoudun täällä, mies toteaa.

Vuonna 1959 Isokaarelle perustettu ravintola oli Kaaren baari. Ravintolalla on vuosien aikana ollut monta nimeä. Vuonna 1960-luvulla nimi muuttui Rixiksi. Nykyisen rakennuksen paikalla oli ennen puutalo, jossa toimi kahvila.