Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsinkiin tulossa yhteensä 130 kilometriä punaista kiitotietä – Heidin, 45, työmatka Tikkurilasta keskustaan kestää pyörällä liki saman kuin autolla

Helsinki haluaa kiristää pyöräbaanojen rakentamistahtia.

Helsingistä on kovaa polkuvauhtia tulossa pyöräilijöiden paratiisi, ainakin jos katsoo rakenteilla olevaa baanaverkostoa. Baanoista suunnitellaan 130-kilometristä puna-asfalttista pyörätieverkkoa, jolla vauhti saa nousta, eikä suojateitä tai autoja tule vastaan. Vastaavanlaista verkostoa ei Helsingissä ole aikaisemmin ollut.

Pyöräliikenteen edistämisestä vastaava kaupungin liikenneinsinööri Teppo Pasanen kuvailee suunnitelmaa kunnianhimoiseksi ja kansainvälistä kiinnostusta herättäneeksi.

– Tämä on mittakaavaltaan Suomessa ennennäkemätön. Alankomaissa ja Tanskassa on tehty vastaavanlaisia verkostoja. Erityiseksi tämän tekee kunnianhimon taso.

Uusi baana maksaa liki 30 miljoonaa euroa – uudet sillat Vantaanjoen, Kehä I:n ja Tapanilan aseman alikulun yli

Kunnianhimoiseksi suunnitelman tekee se, että toisiinsa yhdistyviä baanoja on 21, ne ovat neljä metriä leveitä ja verkosto kattaa koko Helsingin.

– Tavoitteena on että niillä voi ajaa omaa vauhtia. Ohittaminen on turvallista, eikä eksymisen vaaraa ei ole. Verkosto ohjaa määränpäähän, Pasanen sanoo ja viittaa baanojen punaiseen tunnusväriin.

Baanoja on rakennettu myös Ouluun.

Yksi baanoista kulkee Oulunkylän aseman ohi ja on osa Kaisaniemenpuistosta Vantaan rajalle rakennettavaa Pohjoisbaanaa. Osuus on 500 metriä pitkä. Pohjoisbaanaa on rakennettu puolitoista kilometriä myös Hakamäentien ja Käpylän aseman välille.

Arki-iltapäivänä Oulunkylässä kulkee pyöräilijöitä tasaiseen tahtiin.

– Olemme saaneet näistä paljon positiivista palautetta. Hyvä että väylät on pitkiä ja suoria, eikä autoja tarvitse väistellä, sanoo Pasanen.

Samaa kiittelee Tikkurilasta keskustaan työmatkapyöräilevä Heidi Rosenström, 45.

– Pyöräileminen on tarpeeksi helppoa, eikä suojateitä ole.

Uusi pyöräbaana valmistui, vieressä raidejokeri: "Kaikkia matkoja ei ole tarkoituskaan tehdä polkupyörällä"

Rosenström laskeskelee, että matka-aika pyörällä on lähes sama kuin autolla.

– Etuna on vielä se, että arkiliikunta tulee tässä samalla.

Tapanilassa asuva Harri, 70, kertoo pyöräilleensä tänä vuonna 7 000 kilometriä.

– Poljen 40–50 kilometriä päivässä. Kun on eläkkeellä, on aikaa. Tein kierroksen rantojen kautta ja pyöräilin ympäri stadia.

Baanat saavat Harrilta kiitosta.

– Hieno homma. Tämä on erillinen pyörätie ja sillä selvä. Kunhan näitä ei suunnitella autoilijoiden kannalta päin helvettiä eli kavenneta katuja tai hankaloiteta muuten, sanoo myös autoilijaksi tunnustautuva mies.

Valmista baanaverkostoa on tällä hetkellä 17 kilometriä. Tavoitteena on, että koko verkosto olisi valmis 2030-luvun lopussa.

Lyhyitä osuuksia on tähän asti rakennettu muun muassa muiden rakennusprojektien, kuten raidejokerin yhteydessä. Nyt Helsinki haluaa nopeuttaa rakentamista.

– Tarkastelu on parhaillaan käynnissä, miten verkkoa saataisiin toteutettua ajateltua nopeammin, Pasanen toteaa.

Verkoston rakentaminen maksaa karkeasti noin 300 miljoonaa euroa.

"Tämä on kuin pieni auto, mutta kustannukset paljon matalampia" – Kahden lapsen isä Thomas, 31, käyttää trendikulkuvälinettä kaikkeen liikkumiseen

ValmiiTa baanoja on rakennettu Keskuspuistoon, Käpylään, Oulunkylään, Roihupeltoon, Herttoniemeen, Kulosaareen ja Kalasatamaan.

Olemassolevista baanapätkistä pisin, noin viisikilometrinen osuus Viikinbaanaa valmistui raidejokerin varrelle Oulunkylästä Viikkiin ja Roihupeltoon tänä syksynä. Myös Haaganbaana tulee aikanaan kulkemaan raidejokerin viertä.

Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi viime viikolla pääradan varrella Käpylästä Puistolaan kulkevan Pohjoisbaanan yleissuunnitelman.

Ensimmäinen baanosuus rakennettiin osana Länsibaanaa keskustan ratakuiluun vuonna 2012.

Seuraavaksi baanoja on tulossa muun muassa idän ja pohjoisen suuntaan, kuten Itäkeskukseen, Roihuvuoreen, Käpylään, Malmille ja Pukinmäkeen sekä lisää väyliä Herttoniemeen.

– Itä- ja Pohjoisbaana priorisoidaan seuraavaksi. Ne ovat suunnitteluputkessa pisimmällä ja tulevat rakentumaan seuraavaksi, Pasanen jatkaa.

Baanat ovat osa pyöräliikenteen kehittämisohjelma 2020–2025:ta. Se edistää pyöräilyä ja sen olosuhteita Helsingissä.

Baanojen kanssa samaan aikaan kehitetään ja rakennetaan myös kantakaupungin pyöräilyreitistöä. Väylien on tarkoitus yhdistyä ja tukea toisiaan.

Massiivinen puiden kaato pyöräbaanan tieltä järkyttää – "Helsingin kaupunki on täysin piittaamaton asukkaistaan"

Satojen puiden kaataminen alkoi Helsingissä – Nämä kuvat järkyttävät asukkaita: "Meillä on kohta enemmän lahopuita kuin eläviä"

”Kuvasin kantoja ja itkin” – Asukas järkyttyi yli 150 puun kaadosta rannan tuntumassa Helsingissä, näin kommentoi kaupunki