Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"En ole missään tapauksessa Helsinki-vihamielinen", sanoo Mikko Kärnä, 42 – Miksi kärkevistä kannanotoistaan tunnettu lappilaispoliitikko pyrkii eduskuntaan Helsingistä?

Lappilainen keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä, 42, aikoo asettua kevään eduskuntavaaleissa ehdolle Helsingistä.

Syynä oli ensin se, että hän ei asetu ehdolle samasta vaalipiiristä kuin Paavo Väyrynen. Väyrynen on kuitenkin jo luopunut ehdokkuudestaan, koska uskoi, että hänestä oltiin tekemässä syntipukkia keskustan heikolle kannatukselle.

Kärnä sanoo nyt, että koska on allekirjoittanut sitoumuksen, vaalipiiri pysyy Helsinkinä.

– Minua pyydettiin ehdolle ja paljon tukea on tullut. Uskon, että syväkeskustalainen vaihtoehto tarvitaan.

Keskusta menetti kansanedustajapaikkansa Helsingistä vuoden 2019 vaaleissa.

– Kovalla työllä ja nöyryydellä olen luottavainen että paikka on palautettavissa, Kärnä muotoilee.

Osa aiemmista lausunnoistasi on tulkittavissa, ellei suorastaan Helsinki-vihamielisiksi, niin ainakin Helsinki-kielteisiksi? Esimerkiksi se, että pk-seudulta tulevaisuudessa kerättävien ruuhkamaksujen tuotto tulisi ohjata maakuntiin, tai ehdotus, jonka mukaan "Keskuspuistoon pitäisi tuoda susilauma."

– En missään tapauksessa ole Helsinki-vihamielinen, vaan kritisoin sinipunavihreää valtaa, jolla jää asiat hoitamatta. En ole ihmisiä tai maakuntaa vastaan, vastaa Kärnä viitaten Helsingin kolmeen suurimpaan puolueeseen.

"Myynnissä pilveä!" – Katukyltti herättää huomiota Kalliossa, mutta vihreiden Coel Thomas, 28, kertoo olevansa "se jäbä, joka laillistaa kannabiksen"

Kärnä lähettää kärjistettyjä lausuntojaan tiedotteina niin usein, että aika harva media enää nielaisee syötin.

Trollaamisella voi ainakin aluksi saada huomiota, mutta turtuuko yleisö siihen pidemmän päälle? Parin viikon sisällä Kärnä on muun muassa moittinut Helsingin päättäjiä "kaavoitusterrorismista" sekä vaatinut Sörnäisten Hanasaareen suunnitellun asuinalueen tilalle "lähimetsästys- ja kalastusaluetta".

– En usko, että turtuu. Politiikka on mennyt valtavan nopeaksi ja jokin koukku on oltava mukana. Tietty vastuu tästä kehityksestä on myös medialla. Mutta mielestäni teot puhuvat puolestaan, sanoo Kärnä, joka ei näe ristiriitaa siinä, voiko olla uskottava poliitikko samaan aikaan, kun latelee räväköitä kommentteja.

Teoista Kärnä mainitsee esimerkiksi 5,5-prosenttisen alkoholijuomien tuonnin ruokakauppoihin, joka oli hänen esityksensä eduskunnassa, sekä sen, että valtion takavarikoimien bitcoinien tuotoilla tuettiin Ukrainaa.

Joskus tulee myös lunta tupaan, kuten esimerkiksi vapaana olevien kissojen ampumisehdotuksesta, josta Kärnä sai jopa tappouhkauksia.

– Kansanedustajana ja tällä mun profiililla, joku aina pahoittaa mielensä. Mutta politiikassa pätee vanha sääntö, että jos 90 prosenttia vihaa ja 10 prosenttia rakastaa, niin se riittää.

– Joitakin twiittejä olen pyytänyt anteeksi, vaikkapa Greta Thunbergistä. Väärässäkin on tullut oltua ja korjattua mielipiteitä, Kärnä toteaa.

Helsingin asioita ohjataan pääosin kaupunkitasolta, mutta valtakunnan tasoltakin voi vaikuttaa, Kärnä muistuttaa.

– Olen tehnyt aloitteen erillislaiksi Helsingin kaupungin palkkasotkun ratkaisemiseksi. Sivistysvaltiossa eivät voi palkat jäädä saamatta jopa 8 viikoksi.

Keskusta saattaa helsinkiläisen vinkkelistä näyttäytyä maaseudun äänitorvena, mutta Kärnän mukaan kyseessä on koko maan puolue.

– Haluamme pitää huolta siitä, että koko maassa on elämisen edellytykset.

Helsingistä tulee Kärnän mukaan paljon yhteydenottoja siitä, että rakennetaan "lähiötä lähiön perään" ja luonto uhrataan surutta.

– Helsingin kasvutavoite on mielestäni liian kova.

"Kysykää Esko Aholta ja Iiro Viinaselta miltä tuntuu voittaa vaalit" – Kevät on täynnä kriisejä, arvioi keskustan entinen puoluesihteeri

"Kyse olisi ylimääräisestä verosta, jonka tuotto menisi muualle kuin Helsingin seudulle" – Ruuhkamaksut etenevät tavalla, joka ei miellytä edes vihreitä

"Kokemus ulkopuolelle jäämisestä ei lähde ihmisestä koskaan kokonaan" – kiusattu poika kasvoi isäksi, joka ei pelkää rakastaa

Helsinki on kokoomuksen dilemma: vahva kannatusalue ja pahin kompastuskivi

"Ei me olla mihinkään pyhäkouluporukkaan menossa" – Timo Soini Nato-jäsenyydestä: Niin monen takki on kääntynyt, että ketään ei voi syyttää