Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Asiantuntija nimitti Helsingin uusia jättipäiväkoteja "häkkikanaloiden ja lapsitehtaiden risteytyksiksi" – HU kävi Lauttasaaressa katsomassa, pitääkö väite paikkansa

Helsingin suurimmissa päiväkodeissa on jopa 300 lasta.

Varhaiskasvatuksen ”grand old lady”, dosentti Marjatta Kalliala tylytti taannoin jättipäiväkoteja Helsingin Sanomien mukaan. Hän kritisoi sitä, että lasten käytössä oleviin neliöihin lasketaan päiväkodin tuulikaapit ja komerotkin, ja kutsui suuria päiväkoteja "häkkikanaloiden ja lapsitehtaiden risteytyksiksi".

Totuus on, että uusissa päiväkodeissa on lasta kohti käytössä 8 neliömetriä.

Helsingin Uutiset tutustui yhteen kaupungin uusista suurista päiväkodeista, vuonna 2020 avattuun päiväkoti Mereen Lauttasaaren Vattuniemessä. Siellä on paikkoja 275 lapselle 18 ryhmässä.

Joka ryhmällä on omat tilansa, joiden lasiseinien persoonallisissa kylteissä loistavat ryhmien nimet Ahvenista Pasureihin ja Ankeriaista Nokkavalaisiin.

– Ei täällä ole meteliä eivätkä lapset vello isoissa ryhmissä, päiväkodin johtaja Katariina Laakso evästää jo puhelimessa.

Laakson väite pitää paikkansa, kun tupsahdamme kuvaajan kanssa keskelle päiväkodin arkea. Meri toimii kolmessa kerroksessa. Pienimmät lapset ovat ensimmäisessä, 2–4-vuotiaat toisessa ja esikouluikäiset ylimmässä kerroksessa.

Osa on ulkoilemassa, osa pitää aamupiiriä. Makrillit ovat retkellä.

– Olen Kallialan kanssa paljossa samaa mieltä, mutta ei meidän arkemme ole sellaista kuin hän kuvailee. Lapsen perusyksikkö on pienryhmä eikä hän välttämättä koskaan kohtaa koko porukkaa.

Varhaiskasvatukseen opettaja Marianne Vepsäläinen askartelee tilavassa huoneessa seitsemän lapsen kanssa.

– Teemme isänpäivätauluja. Kaksi kerrallaan pääsee liimaamaan, ja muut leikkivät sillä aikaa.

– Kuuntelemme lapsia ja osa ohjelmasta toteuttaa heidän toiveitaan. Viimeksi lapset halusivat kissateeman. Siihen kuului esimerkiksi kissajumppa, kissanaamarien tekoa sekä kissa- ja hiirileikkejä, Vepsäläinen valottaa.

Miekkavalaat istuvat aamupiirissä, parinkymmenen minuutin hetkessä, jossa käydään läpi päivän kuulumisia ja tulevia tekemisiä.

– Olemme kohta lähdössä salapoliisijumppaan, varhaiskasvatuksen opettaja Saara Punkari paljastaa.

Salapoliisikoira Pontus on nimittäin kadonnut ja lapset ovat jo saaneet vihjeitä, joilla Pontuksen jäljille voisi päästä.

Tapaamme myöhemmin Miekkavalaat jumppasalista, jossa Sherlock Holmeseiksi pukeutuneet varhaiskasvatussosionomeiksi opiskelevat Marika-Johanna Tanskanen ja Elsa Karppi ovat vetäneet salapoliisijumpan osana harjoitustehtäväänsä.

Pontusta ei vielä löytynyt, mutta kaikki merkit viittaavat arvoituksen ratkeamiseen ensi viikolla.

Päiväkodin johtaja kiittelee yksikkönsä monipuolisia tiloja.

– Koulun puolen jumppasali on täysikokoinen. Omissa tiloissamme on kaksi pienempää monitoimitilaa. Lisäksi on kirjasto, musiikkiluokat ja käsityöluokat. Pienissä päiväkodeissa tällaisia tiloja ei ole.

Päiväkoti Meri toimii kiinni Vattuniemen alakoulussa. Isot lapset ruokailevat ruokalassa ja käytössä on esimerkiksi koulun näyttämö.

– Viime joululomalla lapset saivat olla piilosta koulun puolella ja se oli niin kova juttu, että sitä odotetaan taas, Laakso kertoo.

Laakso myöntää, että isossa päiväkodissa aloittaminen oli hänestäkin jännittävää, mutta kaikki on kuitenkin mennyt nappiin.

– Paljon on kiittäminen siitä, että nämä ovat aivan uudet tilat, joihin on helppo saada henkilökuntaa.

Suuressa talossa sairauslomien tuurauskin on pientä päiväkotia helpompaa.

– Meillä on vakituinen varahenkilö. Sijaisia saadaan tarpeen mukaan lisää henkilöstöpalvelu Seuresta.

Korjattu 7.11.: otsikkoon oikea kaupunginosa.