Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Hallinto-oikeus hylkäsi valitukset Koivusaaren kaavasta

Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt Koivusaaren asemakaavaa ja asemakaavan muutosta koskevat valitukset. Asemakaava-alue on osa Helsingin Lauttasaaren kaupunginosaa, joka rajautuu lännessä Espoon kaupungin rajaan.

Helsingin kaupunginvaltuuston syyskuussa 2021 tekemästä asemakaavapäätöksestä olivat valittaneet Lauttasaari-Seura sekä neljä taloyhtiötä ja runsaat 30 yksityishenkilöä. Valitusperusteita olivat muun muassa laajojen ruoppausten ja meritäyttöjen sekä rakentamisen vaikutukset ympäristöön ja luonnonoloihin.

Hernesaaren asuinalueen rakentaminen viivästyy – kaava olisi aiheuttanut liikennesumpun, KHO kumosi

Lisäksi vedottiin lähialueiden asukkaiden elinympäristön turvallisuuteen, terveellisyyteen ja viihtyisyyteen kohdistuviin vaikutuksiin. Valituksissa katsottiin päätöksen perustuneen riittämättömiin selvityksiin.

Asemakaavan katsottiin myös mahdollistavan liian massiivisen rakentamisen ja aiheuttavan liikenteen ruuhkautumista. Osa valittajista katsoi Koivusaaren alueeseen kohdistuvien muutosten lisäävän Lauttasaaren palveluiden käyttöä ja asemakaavan sisältävän riittämättömästi virkistysalueita.

Helsinki haluaa entisestä sairaala-alueesta 4000 työntekijän kampuksen – hakee nyt KHO:lta valituslupaa kumottuun kaavapäätökseen

Helsingin hallinto-oikeus katsoi asemakaavan perustuvan riittäviin selvityksiin sekä täyttävän asemakaavan maankäyttö- ja rakennuslaissa säädetyt sisältövaatimukset. Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksen katsottiin esimerkiksi liikennejärjestelyjen tai puistoalueen riittävyyden osalta olevan lainmukainen.

Hallinto-oikeuden päätöksessä otettiin huomioon, että alueen ruoppausten ja meritäyttöjen lainmukaisuus ratkaistaan vasta vesitalous- ja ympäristölupaprosesseissa. Näissä prosesseissa arvioidaan esimerkiksi edellä mainittujen rakentamiseen liittyvien toimenpiteiden luonnonympäristöön kohdistuvia vaikutuksia.

Asemakaava-alueen pinta-ala on noin 85 hehtaaria, josta runsas puolet on vesialuetta. Länsiväylän moottoritie kulkee Koivusaaren halki Helsingin keskusta-alueen ja Espoon välillä. Kaavaratkaisun tavoitteena on mahdollistaa asunto- ja työpaikka-alueen rakentaminen Koivusaaressa jo nykyään toimivan metroaseman ympärille.

Koivusaareen on tulossa vihreämpi metro-Ikea – "Tavoittaa enemmän joukkoliikennevälineillä liikkuvia kuin muualla"

Helsingin hiljaisimmalla metroasemalla kyytiin nousee vain murto-osa verrattuna Rautatientoriin – "En käytä tunnelia myöhään illalla"