Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tämä riski vaanii nyt asuntomarkkinoilla yhä useampaa – "Varmoja alueita" ei enää ole, varoittaa asiantuntija

Asiantuntijan mukaan nykymarkkinassa ei ole enää asunnon myynnin kannalta ”varmoja alueita”.

Lainakorkojen noustua ja asunnon ylläpidon kallistuttua kahden asunnon loukku voi tuoda aiempaa enemmän tappiota. Riski pudota kahden kodin loukkuun on nyt myös entistä useammalla asunnonvaihtajalla, Handelsbankenin liiketoimintajohtaja Henri Lilja varoittaa.

Pääkaupunkiseudullakaan ei ole Liljan mukaan enää ”varmoja alueita”. Riski voi vaania halutuillakin alueilla, jossa asunnon on ennen saanut myytyä nopeasti ja hyvään hintaan.

– Tässä tilanteessa katsomme myös pankissa tarkkaan, ettemme lähde rahoittamaan saman asiakkaan vanhaa ja uutta asuntoa yhtä aikaa, Lilja sanoo.

Myös Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund kannustaa varmistamaan vanhan asunnon myynnin ennen uuden ostamista.

– Riskittömämpi tilanne on silloin, jos vanhasta asunnosta ei ole enää jäljellä lainaa.

Pääkaupunkiseudullakaan ei ole enää varmoja alueita.

Asuntolainahakemusten määrä on Grönlundin ja Liljan mukaan laskenut selvästi viime kuukausina. Grönlund kertoo Nooa Säästöpankin tilastojen vahvistavan sen, että vaikka hakemuksia tulee vähemmän, lainoja on myönnetty aika lailla sama määrä kuin aiemmin.

– Asuntolainaa hakevat nyt lähinnä asiakkaat, joilla asunnonvaihtoaiheet ovat todella ajankohtaisia ja akuutteja. Kuluttajat arvioivat itse taloudellista tilannettaan huolellisesti jo ennen lainahakemuksen jättämistä, Grönlund toteaa.

Hän lisää, etteivät pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla toimivan Nooa Säästöpankin myöntämät asuntolainat ole myöskään euromääräisesti pienempiä kuin ennen inflaation kiihtymistä ja energiakriisin synnyttämää pelkoa.

Asumiskulujen nousu on johtanut siihen, että jopa asuntolainoja myöntävien pankkien asiantuntijoiden mielestä nyt on hyvä hetki asua vuokralla.

– Vuokralla asumisen houkuttelevuus omistusasumisen rinnalla on kasvanut, Grönlund sanoo.

Lilja muistuttaa kilpailun vuokralaisista olevan kovaa. Hyvästä vuokralaisten halutaan pitää kiinni, eikä vuokraa välttämättä lähdetä korottamaan, vaikka kulut olisivat nousseet ja olisi vuokran tarkistuksen aika.

Säästöpankin pääekonomisti Henna Mikkonen on kuitenkin sitä mieltä, että tässäkin tilanteessa ratkaisuja kannattaa miettiä pidemmällä tähtäimellä. Oman kodin hankinta kannattaa, jos taloudellinen tilanne sen vain mahdollistaa ja omat asumissuunnitelmat ovat vakaat.

Pieniä asuntoja on myynnissä paljon ja kilpailua niistä ei ole entiseen malliin, joten ensiasunnonostaja voi tehdä hyvät kaupat, Mikkonen sanoo.

– Asuntojen hinnat todennäköisesti jatkavat laskuaan vielä ensi vuonnakin.