Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USU: Jo 200 eläkkeelle jäänyttä sotilasta palannut Puolustusvoimien palkkalistoille

Eläkkeelle jääneitä sotilaita on palannut Puolustusvoimien palkkalistoille poikkeuksellisen runsaasti, kertoo Uutissuomalainen.

Puolustusvoimat on palkannut määräaikaisiin siviilitehtäviin noin 200 sotilasta, jotka ovat jo eronneet vakinaisesta palveluksesta (evp) eläköitymisen tai muun syyn takia. Eläköityneille sotilaille on Pääesikunnan mukaan mennyt noin 39 prosenttia määräaikaisista siviilitehtävistä, joita on perustettu kiristyneen turvallisuustilanteen vuoksi. Evp-sotilaat eivät voi palata sotilastehtäviin.

– Valmiuden ja suorituskyvyn kannalta on tärkeää, että voimme hyödyntää myös evp-sotilaita tehtäviin, joissa edellytetään sotilaallista osaamista, Puolustusvoimien viestintäjohtaja, kommodori Johan Tillander kertoo Uutissuomalaiselle.

Evp-sotilaita on palkattu muun muassa asiantuntijoiksi. Evp-sotilaiden palkkausta on puoltanut heidän ammattitaitonsa lisäksi rekrytoinnin nopeus sekä se, että evp-sotilaat tuntevat jo valmiiksi Puolustusvoimien organisaation ja toimintatavat.

Sotilaiden henkilöstöjärjestöt suhtautuvat myönteisesti evp-sotilaiden palkkaamiseen. Upseeriliitto, Aliupseeriliitto ja Päällystöliitto kuitenkin katsovat, että määräaikaiset rekrytoinnit ovat vain lyhytaikainen henkilöstöresurssin lisäys, eivätkä ne poista pysyvän henkilöstön lisäämisen tarvetta.

Puolustusvoimien määräaikaisuuksiin myönnettiin lisätalousarviossa yhteensä 42,4 miljoonaa euroa vuosille 2022–2023. Perusteena oli sotilaallisen valmiuden tehostaminen.

Ukrainan sodasta ja muusta turvallisuustilanteen kiristymisestä johtuen Puolustusvoimat on myös lisännyt kertausharjoituksia ja harjoituksia.