Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vakava ja raaka ilmiö yleistyy nyt verkossa – "Erittäin vahingollista lapselle"

Verkossa leviää yhä enemmän väkivaltaista kuvamateriaalia, jossa jopa hyvin vakavaa ja raakaa väkivaltaa kohdistetaan lapsiin.

Ilmiöstä kertoo lapsiasiavaltuutettu tiedotteessaan.

Väkivallan kohdistaminen lapseen sekä väkivallan kuvaaminen ja jakaminen verkossa on erittäin vahingollista väkivallan uhriksi joutuneelle lapselle. Väkivaltakuvat ovat vahingollisia myös lapsille, jotka materiaalia näkevät.

Tällaisen materiaalin hallussapitoa ei kuitenkaan ole kielletty, ja vain raakaa väkivaltaa sisältävän materiaalin levittäminen on rangaistavaa.

Tutkimus: Monille ammattilaisille on epäselvää, miten lapsen perheen sisällä kokema henkinen väkivalta voi ilmetä

Lapsiasiavaltuutettu pyytää oikeusministeriötä arvioimaan lapsiin kohdistuvaa vakavaa väkivaltaa kuvaavan materiaalin hallussapidon rangaistavuutta.

– Usein tekijöinä ovat aikuiset, mutta myös lapset itse kuvaavat toisiin lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa. Tutkimusten mukaan lapset ja nuoret käyttävät sosiaalista mediaa väkivallan ihannointiin, esittämiseen ja väkivaltaan yllyttämiseen, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kuvaa tiedotteessa.

Älypuhelimet tekevät väkivallantekojen kuvaamisen helpoksi. Yksityisistäkin puhelinviesteistä tai sosiaalisen median ryhmistä videot leviävät herkästi julkisiin ryhmiin.

Sosiaalisessa mediassa materiaali voi saavuttaa nopeasti laajan yleisön, minkä lapsi voi kokea palkitsevana. Laajalle leviävä kuvamateriaali on uhrille erityisen nöyryyttävää.

Lasta seksuaalisesti esittävän kuvan hallussapito on rikoslaissa rangaistavaa sillä perusteella, että kuva on voinut syntyä lasta seksuaalisesti hyväksi käyttämällä. Samalla perusteella myös lapseen kohdistuvaa vakavaa väkivaltaa esittävä kuvamateriaali tulisi Pekkarisen mukaan kriminalisoida.

Mikäli lapsiin kohdistuvaa vakavaa väkivaltaa sisältävää materiaalia voi pitää hallussaan ja levittää ilman pelkoa rangaistuksesta, se antaa väärän signaalin niin aikuisille kuin lapsillekin.

Lapsiasiavaltuutettu pyytää oikeusministeriötä arvioimaan lapsiin kohdistuvan vakavaa väkivaltaa kuvaavan materiaalin hallussapidon rangaistavuutta ja esittää, että asiaa selvitettäisiin mahdollisimman pikaisesti.