Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nämä nuorten aloitteet koskettivat valtuutettuja ja etenivät – "Valtuustokauden tärkeimpiä tavoitteita"

Valtuusto tarttui aloitteisiin, joissa toivottiin tietoa mielenterveysasioista ja lisää nuorisotiloja.

Nuorten mielenterveysongelmista on ollut viime aikoina paljon puhetta. Asia nousi esille myös helsinkiläisnuorten tekemissä valtuustoaloitteissa.

Nimimerkki Nuori, joka olisi tarvinnut apua, ihmetteli, miksi nuoret eivät saa tietoa mielen sairauksista, vaikka ne voivat pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan.

– Minä sain masennus- ja ahdistusdiagnoosini liian myöhään. Olin jo vuosia miettinyt, miksi minusta tuntuu tältä. Miksi haluan kuolla, kun ajattelen tulevaisuuttani.

– Jos minulle olisi silloin koulussa opetettu, että on ihmisiä, jotka vain ovat todella sairaita, ja heidän aivonsa tekevät näin, olisin tajunnut tilanteeni aiemmin, ja osannut etsiä apua.

Apulaispormestari Daniel Sazonov (kok.) listasi vastauksessaan nuorelle koko koulun henkilökunnan, jolla on velvollisuus edistää lasten ja nuorten terveyttä sekä terveystiedon opetuksen, terveystarkastukset ja Mieppi-mielenterveyspalvelun, jonne voi mennä ilman ajanvarausta.

– Nuorten mielenterveyden edistäminen on yksi valtuustokauden kaupunkistrategian tärkeistä tavoitteista, hän vielä muistutti.

Joku hienossa järjestelmässä tuntuu kuitenkin mättävän. Siksi kaupunginvaltuutetut hyväksyivät kaksi pontta:

Kokoomuksen Sirpa Asko-Seljavaaran ehdotuksesta valtuusto päätti selvityttää mahdollisuutta lisätä psykologin avun määrää kouluissa.

Sosialidemokraattien Sinikka Vepsän esityksestä valtuusto selvityttää mahdollisuutta lisätä kouluterveydenhoitajia niin, että joka koulussa olisi vähintään yksi kokopäiväinen terveydenhoitaja 600 koululaista kohti.

Toisessa aloitteessa toivottiin nuorille hengailupaikkoja, joissa voisi viettää aikaa kavereitten kanssa ilman ostovelvoitteita.

– Paikassa pitäisi pystyä syömään omia eväitä. Tarvitaan kalustettu tila ja esimerkiksi pingispöytä ja lautapelejä.

Apulaispormestari Paavo Arhinmäki (vas.) muistutti, että Keskustakirjasto Oodiin avattiin viime kesänä nuorisotila, joka on tarkoitettu juuri kavereiden tapaamiseen, lautapelien pelaamiseen ja hengailuun. Lisäksi hän nimesi Aseman Lapset ry:n Walkers-kahvilan.

Valtuusto ei täysin hyväksynyt tilannetta, vaan päätyi vihreiden varavaltuutetun Nina Miettisen ehdotuksesta selvityttämään mahdollisuutta aikaistaa nuorisotilojen rakennushankkeita siellä, missä tarve nuorisotiloihin on suurin ja akuutein.

Kolmannessa aloitteessa ehdotettiin maksutonta aamupalaa toisen asteen kouluihin.

– Niissä kouluruokailu on useimmiten kello 12 jälkeen ja oppilaille, jotka tulevat kahdeksalta kouluun, se on vaikeaa.

Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) muistutti, että lukiolain mukaan opiskelijoille tarjotaan päivittäin vain maksuton lounas. Hän viittasi myös kouluterveyskyselyn tietoon, että helsinkiläisistä lukiolaisista noin 40 prosenttia ei syö kaikkina arkiaamuina aamupalaa.

– Aamupalan merkitys opiskelijoiden jaksamiseen on tunnistettu, mutta tarvittavaa rahaa aamupalatarjoilun järjestämiseen ei ole, Razmyar totesi.

13–17-vuotiaat nuoret jättivät valtuustolle tammi–kesäkuussa 11 aloitetta.