Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

Entinen pankkiopisto muuttui "city-Valamoksi" – Merellisessä ympäristössä voi hiljentyä ja nauttia lähiruokalounaan

"Tämä on ihan kuin toinen maailma", ihmiset ihastelevat tullessaan.

Vuosaareen on syntynyt melkoinen ortodoksisuuden keskus. Kyse on Kallahdessa sijaitsevasta vanhasta Osuuspankkiopistosta, joka on jo 15 vuotta toiminut kulttuurikeskus Sofiana.

– Tämä on tällainen city-Valamo, Sofian johtaja Leena Hoppania kiteyttää.

Kulttuurikeskus on paitsi ortodoksinen, myös kaikille avoin, ekumeeninen paikka.

– Kappelissamme on joka aamu aamupalvelus ja lauantaisin myös. Sen lisäksi siellä on pidetty esimerkiksi luterilaisia ristiäisiä, vihkimisiä ja hautajaisiakin.

Sofian 200-paikkaista auditoriota vuokrataan kurssien ja seminaarien pitopaikaksi. Ravintola Xenia tarjoaa arkisin ja lauantaisin lounasta, joka on mahdollisimman pitkälle lähiruokaa. Taidegalleriassa järjestetään näyttelyitä, joihin on vapaa pääsy.

Sofian keskeistä ohjelmaa ovat ajankohtaisiin kysymyksiin, kulttuuriin sekä henkiseen hyvinvointiin ja kasvuun liittyvät tilaisuudet.

– Meillä on juuri ollut kolmen tilaisuuden sarja Ukrainan tilanteesta. Teemaa ei ole käsitelty A-studion tapaan, vaan henkisen kriisinkestävyyden kannalta: mitä kriisi tarkoittaa, miten se vaikuttaa ihmisiin, miten siihen voi suhtautua, Hoppania kertoo.

– Tammikuussa on Ortodoksisuus tutuksi -viikonloppu, jossa avataan ortodoksista ajatusmaailmaa kaikille kiinnostuneille.

Hoppanian mukaan ortodoksisuus kiinnostaa ihmisiä, mutta samalla se koetaan vieraana.

– Kaikki eivät edes tiedä, että olemme kristittyjä.

Myös ortodoksisuuden suhde Venäjään voi herättää kysymyksiä.

– Suomen ortodoksinen kirkko ei ole Moskovan patriarkaatin alainen. Meillä säätiön omistamana kulttuurikeskuksena ei myöskään ole mitään vaikeuksia tuomita Venäjän toimintaa, Hoppania toteaa.

Sofian asema ortodoksiseen kirkkoon nähden on mielenkiintoinen, sillä sen omistaa Kulttuurikeskus Sofian säätiö.

– Säätiön perusti metropoliitta Ambrosius, joka keräsi pääoman lahjoituksina. Ambrosius toimii säätiön puheenjohtajana.

Ambrosius tunnetaan paitsi kirkon entisenä paimenena myös taitavana liikemiehenä, joka sai Valamon luostarin matkailutoiminnan kukoistamaan.

Myös Sofiaa kehitetään aktiivisesti, sillä sen 26 huoneen hotellin kapasiteettia ollaan parhaillaan tuplaamassa, kun entinen hallintosiipi muuttuu hotellihuoneiksi.

Entisiin asuntolarakennuksiin on kunnostettu 50 asuntoa, jotka myytiin vapailla markkinoilla.

– Asukkaat muodostavat tiiviin yhteisön ja osallistuvat aktiivisesti esimerkiksi talkoisiimme, Hoppania kertoo.

Myös Ambrosius asuu alueella.

Ortodokseilla sanotaan olevan erityinen suhde luontoon. Johtajan mukaan hienolla paikalla sijaitseva opisto tarjoaa mainiot puitteet rauhoittumiseen luonnon äärellä.

– Ihmiset sanovat usein, että tämä on kuin toinen maailma.

– Koen sen itse joka aamu harjua ajaessani. On ainutlaatuinen ilmiö saada jättää taakse Kehä I ja siirtyä tähän maisemaan, Hoppania herkistyy.