Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Rakkaudella Sylvi" – Helsinkiin avattiin uusi ravintola, joka sai nimensä erikoisella tavalla

Käpylässä sijaitseva Karjalatalo on saanut uuden ravintoloitsijan, Maiju Leistin. Kaksi Sylviä on kummina ja kaimana ravintolalle, jonka vetonaulaksi tulee ruoan lisäksi Ufon Laulukerho.

Tässä on Helsingin ravintoloiden kallein annos – Kalleimmasta menusta saa pulittaa 455 euroa

Ravintolan henkilökunta pakeni putkiremonttia Lappiin – stadilaisten toiminta löi poromiehen ällikällä: "Täällä on harvoin tuollaisia ihmisiä"

Kaikki kävi äkkiä kuin lähtö Evakon laulussa.

Lokakuun puolivälin tienoilla Leisti avasi Käpylän Facebook-ryhmässä keskustelun uuden ravintolansa nimestä, ja jo viikko sitten paikka avautui nimellä Sylvi.

– Juttu lähti ihan lapasesta. Ehdotuksia tuli yli 300. Toiset olivat karjalaisia, toiset käpyläläisiä.

Sylviä ensimmäisenä ehdottanut Kimmo Rantala perusteli muun muassa näin:

– Karjalatalon kupeessa on Olympiakylä, joka rakennettiin alunperin jo vuoden 1940 olympialaisiin. Kun kisat pidettiin 1952, Sylvi Saimo voitti ensimmäisenä suomalaisena naisena olympiakultaa kesälajeissa. Hän syntyi Jaakkimassa, Karjalassa.

Leistin sydän läikähti Sylville, olihan se myös hänen mummonsa etunimi. Tämä toinen Sylvi oli Uudeltakirkolta evakkoon lähtenyt Sylvi Kankainen (os. Nikkanen).

– Vastasyntynyt äitini kainalossaan.

– Minä olin tosi nuori, kun hän nukkui pois, joten en voi muistaa kovin paljon hänestä.

 – Sylvistä lähti kuitenkin liikkeelle tämän paikan lämmin henki, jonka on kaikkialla: keittiössä, kassalla ja joka puolella. Eikä kyse ei ole vain nimestä.

– Vastaamme puhelimeen: ”Sylvi”. Emme: ”Ravintola Sylvi.” Tarjouskirjeet allekirjoitamme: ”Rakkaudella Sylvi”. Kun naapuri lähettää lapsensa välipalalle, toivomme, että hän opastaa: ”Sylvi laittaa sulle”.

Ja mitä Sylvi laittaa? Tänään keskiviikkona lounaalla on marokkolainen porkkanakeitto, linssikoftat, paprikamuhammara ja kasvisriisi sekä uunilohi. Leistin mukaan torstai ei ole mitään ilman hernekeittoa ja pannaria. Pääruoaksi hän tarjoaa kaalipihvit ja riistapyörykät.

Tämä ei siis ole perinneruokaravintola. Karjalaisuus tulee esiin vivahteina ja erityisesti tilausravintolassa, jonka bravuuri on karjalanpaisti:

– Sylvi keskustelee ja kysyy, miten se on tehty teidän perheenne ja sukunne historiassa? Sen jälkeen ei ole kumma juttu, että hän tekee sen tilaukseen juuri niin, Leisti sanoo.

Karjalanpaistissa on joidenkin reseptien mukaan kolmea eri lihaa, toisten mukaan sisäelimiä. Juurekset vaihtelevat. Karjalassa ruoan nimi oli uunipaisti, uunpaisti.

Lounasravintola löytyy pääovelta oikealle. Tilauspuolen kabinetti on takavasemmalla. Sinne Leisti suunnittelee klubi-iltoja. Niiden aloittamisesta on jo sovittu Veräjämäessä asuvan Ufo Mustosen kanssa. Viime kesänä vierailevien artistien Ufon Laulukerho toimi Puotilan kartanossa.

Aukiolojen laajennus on vielä kiinni henkilökunnan saamisesta. Sylvillä onkin rekry päällä.

Leistin yhtiöllä Prandia Lunchering Oy:llä on entuudestaan lounasravintola Oulunkylän Fashion Housessa, jonka joku voi muistaa vielä Osuusliike Hankkijan pääkonttorina. Lisäksi Prandia pyörittää Pohjolan Liikenteen henkilöstöravintolaa Pohjois-Pasilassa. Leistin mukaan kaikki kolme ovat aivan eri konsepteja.

Ravintola Sylvi

Käpylänkuja 1

Auki aluksi arkisin lounailla

Tiesitkö, mistä ravintoloiden riista tulee? – Hans Välimäen vastaus yllättää: "Sallisin enemmän maalaisjärjen käyttöä"

Ismo perusti strippibaarin keskelle lamaa – näin bisnes pyörii nykyään: "Yksi Helsingin kuvatuimpia nähtävyyksiä"