Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tätä mieltä Helsingin ehdokkaat ovat homoparien kirkollisesta vihkimisestä – "On sillä merkitystä"

Tulevat päättäjät ratkaisevat monen kirkkorakennuksen kohtalon.

Kirkollinen avioliitto kuuluu kaikille. Tätä mieltä on valtaosa (75%) Helsingin seurakuntavaalien vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista. 20 prosenttia ehdokkaista vastustaa samaa sukupuolta olevien kirkollisia vihkimisiä.

Mikä merkitys helsinkiläisehdokkaiden mielipiteellä on?

– On sillä merkitystä, sillä uuden seurakuntaneuvoston ja -valtuuston jäsenet valitsevat aikanaan kirkolliskokouksen edustajat, sanoo yhteisen seurakuntatyön johtaja Stefan Forsén seurakuntayhtymästä.

Kirkolliskokous on evankelis-luterilaisen kirkon ylin päättävä elin.

Marraskuun aikana käytävissä seurakuntavaaleissa valitaan uudet jäsenet helsinkiläisseurakuntien seurakuntaneuvostoihin sekä yhteiseen kirkkovaltuustoon.

Seurakuntaneuvosto johtaa kunkin seurakunnan toimintaa, kirkkovaltuusto käyttää ylintä päätösvaltaa seurakuntayhtymälle kuuluvissa asioissa.

Yhteinen kirkkovaltuusto joutuu tekemään vaikeita päätöksiä muun muassa siitä, mitä tehdään seurakuntayhtymän omistuksessa ja seurakuntien käytössä oleville kiinteistöille. Yhtymän rahat eivät riitä nykyisen kiinteistöomaisuuden ylläpitoon.

Tulevien päättäjien pöydälle tulevat muun muassa Alppilan, Herttoniemen, Hakamäen ja Jakomäen kirkkojen sekä Kallion seurakuntakodin kohtalo. Entä riittävätkö varat Suomenlinnan kirkon ylläpitoon?

Vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista 80 prosenttia on sitä mieltä, että tiukentuvassa taloustilanteessa seurakuntien tulisi ennemmin luopua tiloista kuin henkilöstöstä.

Valtaosa vastaajista on sitä mieltä, että kirkkojen käyttöä tulisi monipuolistaa muuttamalla niitä esimerkiksi monitoimitiloiksi tai vuokraamalla muille toimijoille, jos muista tiloista joudutaan luopumaan.

Yli puolet (56%) kallistuu sille kannalle, että kulttuuriperinnön säilymisestä tulee huolehtia myös niissä tilanteissa, joissa se edellyttää muista kustannuksista karsimista.

Vaalikoneen perusteella seurakuntavaalien keskivertoehdokas on 51-vuotias, korkeasti koulutettu helsinkiläinen, joka todennäköisimmin äänestää kokoomusta. 99 ehdokasta vastasi äänestävänsä kokoomusta, jos vaalit olisivat nyt. Seuraavaksi eniten kannatusta sai vihreät (58) ja SDP (54). Kristillisdemokraateille äänensä antaisi 38 henkilöä.

Vaalikoneeseen on vastannut 435 ehdokasta. Kaikkiaan ehdolla on 538 ehdokasta.

Vaalikone löytyy täältä.