Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Malminkartanon "vartiokaarti" pelottaa asukkaita – Arja: "Osa asukkaista on alkanut jopa kaihtaa junalla kulkemista"

Malminkartanonaukio koetaan rauhattomaksi.

Malminkartanon asukkailla oli jo aikaisemmin herännyt huoli alueen turvallisuudesta, mutta viimeinen niitti oli syyskuussa Alepan läheisyydessä tapahtunut puukotus.

– Tilanne on nyt kaikin puolin odottava. Jotkut täällä sanovat, että Malminkartano olisi tarkoituksella jätetty rappeutumaan, toteaa asukasyhdistykseen kuuluva Arja Andersson.

Hän ja toinen asukasaktiivi kirjoittivat Lukijan areenalla (HU 9.10.), että ongelmien vakavuutta ei ole haluttu nähdä.

Yhdeksi ongelmallisimmista paikoista on osoittautunut Malminkartanon aukio, jonka turvattomuus on Anderssonin mukaan jatkunut vuosikymmeniä.

– Pussikaljaporukat häiriköivät edelleen ja tuovat uhon lisäksi paikalle myös koiria, jotka eivät aina pysy kiinni.

Aukiolla olevaa betonista istutuspenkkiä kutsutaan itkumuuriksi. Muuri toimii monen mielestä häiriöitä aiheuttavien porukoiden kokoontumispaikkana.

– Osa asukkaista on alkanut jopa kaihtaa junalla kulkemista, kun ei halua mennä kiskoille johtavan mäen reunoille muodostuneen 'kunniakujan' tai 'vartiokaartin' välistä, Andersson toteaa.

Kannelmäki–Malminkartano on yksi Helsingin kaupunkiuudistuksen kohteista. Asukkaat ovat ladanneet paljon tulevien uudistusten varaan.

Aukion ohittava Raili, 83, kertoo muuttaneensa Malminkartanoon vuonna 2014. Erilaiset häiriöt ovat koetelleet turvallisuudentunnetta vuosia.

– Tässä ja tuossa tapettiin ihminen. Kun poliisit alkoivat käydä täällä, se rauhoitti. Ainoa on, että juopot pitävät tätä olohuoneenaan. Tiedän myös, että täällä kaupataan huumeita.

Raili ei mielellään kulje aukion läpi pimeällä.

Päiväsaikaan Malminkartanonaukiolla liikkuu muutama mies kuin etsien tai odottaen jotakin. Kaksi keski-ikäistä miestä ilmestyy seisoskelemaan itkumuurin eteen.

Miehet haluavat esiintyä anonyymeinä, mutta kertovat iäkseen 45 ja 47 vuotta. Malminkartanon levottomuus on miesten mielestä liioiteltua.

– Tämä ei poikkea mitenkään mistään asemanseudusta. Pidän tätä kyllä aika Tohmajärvenä. Ei täällä mitään tapahdu. Kannelmäessä on huomattavasti rajumpi meno. Väkivaltaa ei ole, eikä sitä pitäisi pelätä, sanoo 47-vuotias.

Miesten mukaan Malminkartano on päinvastoin rauhoittunut aikaisemmista vuosista, mutta sanovat ymmärtävänsä, että kesäaikaan jopa 50 hengen porukka saattaa pelottaa ohikulkijoita. Porukasta lähtee ääntä ja hälinää.

– Ymmärrän kuitenkin hyvin, että vasta tapahtunut puukotus saattaa pelottaa varsinkin vanhempaa väkeä, mies sanoo.

45-vuotias kertoo muuttaneensa Malminkartanoon 20 vuotta sitten.

– Rauhassa täällä on saanut asua. Omat lapsenikin asuvat täällä.

Poliisi julkaisi muutama viikko sitten poikkeuksellisen postauksen Malminkartanossa tapahtuu -ryhmässä, jossa vanhempi konstaapeli Aleksis Gomes kertoi yksittäisestä partiokäynnistä alueella.

– Partioinnin yhteydessä käyty taas Malminkartanossa pyörähtämässä. Tänään meno näytti rauhalliselle ainakin meidän silmään, Gomes kirjoittaa.

Syyskuussa 45-vuotias mies kuoli alueella puukotuksessa.

Helsingin poliisin komisario Simo Kauppinen sanoo, että poliisi on kuullut asukkaiden huolen ja näkynyt syksyn aikana tavallista enemmän.

Poliisin järjestelmässä alue ei kuitenkaan näyttäydy normaalia rauhattomampana.

– Malminkartanossa ei ole ollut mitään normaalista poikkeavampaa. Häiriöt ovat lähinnä päihtymykseen tai häiriökäyttäytymisen liittyviä.

Lokakuun aikana poliisi sai noin kymmenen ilmoitusta.

– Se on ihan normaali määrä tälle alueelle. Yhteydenottoja tulee tasaisin väliajoin, Kauppinen sanoo.

Edellisen neljän kuukauden aikana, heinä–lokakuussa, ilmoituksia poliisille tuli kaikkiaan 25.

Joulun alla Malminkartanonaukiolla on luvassa tapahtumia. Kirjastoon on tulossa 2. joulukuuta esille Sirkka Kosusen peikkoja sekä ehkä myös askartelukerhon töitä. Malminkartanon tähti -tapahtuma avautuu 14. joulukuuta Puustellinaukiolla. Malminkartanonaukiolle on luvassa samana päivänä myös valoshow.

Korjaus 9.11. kello 14.01: Puukotus tapahtui Alepan läheisyydessä, ei sisällä myymälässä.