Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uutisten viikon lukupaketissa asiaa somesta ja tulevaisuuden toimittajasta

”Lopulta siihen tulee kaljakuppila” – Töölöön suunniteltu kauppahalli sai täystyrmäyksen

Suunnitelmat Töölön kauppahallista herättivät HU:n lukijoissa epäuskoa.

Töölöntorille suunniteltu kauppahalli on herättänyt runsaasti keskustelua muun muassa Helsingin Uutisten verkkosivuilla ja Facebookissa. Harva asiaa kommentoineista lukijoista pitää kauppahallia järkevänä vaihtoehtona.

– Torit ja aukiot kuuluvat kaupunkikuvaan. Töölöntori pitää kunnostaa, mutta jättää muuten eläväksi toritilaksi. Hakaniemessä on riittävän helppojen julkisten kulkuyhteyksien päässä loistava kauppahalli. Toivottavasti annetaan sellaisena pysyä eikä ”elävöitetä” kuolleeksi Wanhan kauppahallin ja Hietalahden hallin tapaan, yksi HU:n lukijoista kirjoittaa Facebookissa.

– Halutaanko tori muuttaa sisätilaksi? Olisiko se silloin avoin kaikille, toinen sanoo.

Kauppahallisuunnitelmien toteuttamiseen vaikuttaa varmasti se, kuinka hyvin uusittu Hakaniemen halli lähtee pyörimään. Sen on tarkoitus aueta noin puolen vuoden päästä. Elintarvikemyyntiä lukuun ottamatta sinne ei ole ollut kuitenkaan tunkua.

– Enpä usko, että (Töölöntorin) kauppahalli tulee pärjäämään. Lopulta siihen tulee kaljakuppila, HU:n lukija kommentoi

– Jos vuokrapolitiikka menee samalle linjalle kuin Hakaniemen uusitussa hallissa eli ahneus iskee niin siinä on sitten Töölöntorilla autiotalo.

Yksi lukijoista toivoo, että Töölön vetovoimaa voisi kokeilla ensin Hakaniemen hallin väistötilalla.

– Toivottavasti se siirretään tänne.

Kaupunki teetti viime vuonna kaupallisen selvityksen Töölöntorista. Kauppahallin realistisimmaksi vaihtoehdoksi katsottiin, joko pelkät ravintolat tai niiden rinnalla toimivat elintarvikemyymälät.

– Perinteinen kauppahalli ei ole suositeltava Töölöntorille, selvityksessä kerrottiin.

Samalla kuitenkin korostettiin, että Töölöntorin ympäristössä on kysyntää ravintoloiden lisäksi myös ruokakaupoille.

Töölöntorin kehittämisestä järjestettiin ideakilpailu jo vuonna 2019. Torialueen suunnittelua on jatkettu kilpailun voittaneen suunnitelman pohjalta.

Viime syksynä torialueelle tehtiin muutoksia. Torilta poistettiin pysäköintipaikat ja sinne lisättiin oleskelulava ja penkkejä. Myös taksiasema sai lähteä.

– Veikkaanpa että suurin osa alueen asukkaista olisi tyytyväinen riittäviin pysäköintipaikkoihin alueen asukkaille, lukija pohtii Facebookissa.

– Jos Runeberginkatu muutettaisiin kevyen liikenteen väyläksi, niin tuo paikka alkaisi kukoistamaan, toinen sanoo.

Töölöntorille on suunniteltu muun muassa valotaidetta.

Töölöntorin suunnittelussa varaudutaan myös alueelle suunniteltuihin joukkoliikennehankkeisiin. Runeberginkadun ja Topeliuksenkadun risteys torin länsilaidalla on tarkoitus uudistaa vuosina 2027–2028, kun Länsi-Helsingin raitioteitä rakennetaan.

Asemakaavassa osoitetaan paikat myös maanalaisten raideliikenneasemien sisäänkäynneille, jotka saatetaan tulevaisuudessa rakentaa. Töölöntorin alle on suunniteltu alustavasti Pasilan ja Kampin yhdistävää pikaraitiotietä sekä Pasilan, Töölön, keskustan ja Hakaniemen 2030-40-luvuilla yhdistävää Pisararataa. Näiden toteuttamisesta ei ole tehty päätöksiä.

 – Helsingin raideliikenneinvestointien suunnittelu on karannut käsistä kokonaan. Eikö kukaan pysty laittamaan jarrua näille liikennesuunnittelijoille? lukija kirjoittaa HU:n verkkosivuilla.

Töölöntorin suunnitelmia ja hankkeen tilannetta esitellään verkkoasukastilaisuudessa torstaina 10. marraskuuta kello 18–18.45. Esitysten jälkeen on varattu aikaa kysymyksille ja keskustelulle. Lisätietoja tilaisuudesta löytyy osoitteesta hel.fi/asukastilaisuudet.

Asemakaavan suunnitelmiin ja aineistoihin voi tutustua 18. marraskuuta asti osoitteessa hel.fi/suunnitelmat.