Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

1970-luvulla Shell rakensi Helsinkiin jättimäisiä öljyluolia – nyt ne muutetaan kolmen Eduskuntatalon kokoiseksi energiavarastoksi

Energian kausivaraston rakentaminen Kruunuvuoren kallioluoliin on käynnistynyt valmistelevilla rakennustöillä.

Helenin ja Skanskan yhteishankkeen tarkoituksena on varmistaa uuden asuinalueen alueellinen energiantuotanto.

Energian kausivarastoinnissa hyödynnetään auringon lämmittämää merivettä sekä asuinrakennusten kierrätyslämpöä. Hankkeessa otetaan käyttöön Kruunuvuoren alapuolella sijaitsevat kallioluolat, jotka ovat aiemmin toimineet Shellin öljyvarastoina. Luolien yhteistilavuus on 300 000 kuutiometriä, ja ne sijaitsevat noin 50 metriä merenpinnan alapuolella.

Kallioluolat täytetään kesäisin Kruunuvuorenselän auringon lämmittämällä pintavedellä, jota hyödynnetään talvikaudella lämpöpumppujen energianlähteenä. Kesäkaudella kerätään hyötykäyttöön myös auringosta peräisin oleva rakennusten ylimääräinen lämpö, joka jalostetaan ja kierrätetään asukkaiden käyttöön.

Helenin mukana varaston kapasiteetti riittää kattamaan jopa kolmanneksen koko Kruunuvuoren uuden asuinalueen lämmitysenergiantarpeesta. Luolat lämmittävät ensisijaisesti Skanskan uusia asuinkiinteistöjä, mutta energiaa riittää talvella myös lähiympäristön muiden rakennusten lämmittämiseen.

Kruunuvuoren kahdesta kallioluolasta toinen on noin 18 metriä ja toinen noin 16 metriä leveä. Korkeutta molemmilla luolilla on noin 30 metriä. Suuremman luolan pituus on 326 metriä ja pienemmän 245 metriä. Luolien pohja on 50 metriä merenpinnan alapuolella ja tilavuus yhteensä noin 300 000 kuutiometriä eli 300 miljoonaa litraa. Tilavuus vastaa noin kolmea Eduskuntataloa.

Öljy-yhtiö Shell rakensi luolat 1970-luvun alussa öljyvarastoiksi, ja niitä on hyödynnetty myös Huoltovarmuuskeskuksen öljytuotteiden varmuusvarastona. Luolat tyhjennettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007 ja puhdistettiin vuosina 2008–2009.

Tämän jälkeen luolia käytettiin vielä toiseen otteeseen, minkä jälkeen ne tyhjennettiin ja puhdistettiin uudelleen vuosina 2010–2011.

Kruunuvuorenrannan asuinalueen luoteisosassa sijaitsevan Skanskan alueen eli Kruunuvuoren ensimmäiset kodit ovat jo rakenteilla ja valmistuvat vuosina 2023–2024. Alueelle on tulossa noin 600 uutta asuntoa, joiden koot vaihtelevat yksiöistä tilaviin perheasuntoihin.