Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinteistöliitolta 6000 e/vuosi -laskelma Helenin hinnankorotuksista –  "Voi johtaa vakavaraisenkin taloyhtiön haastavaan tilanteeseen"

Helenin viime vuosina tekemät korotukset kaukolämmön vesivirtamaksuihin ja kaukolämmöstä irtautumisesta perityt maksut ovat saaneet pinnan kiristymään taloyhtiöissä nyt äärimmilleen. Kiinteistöliitto Uusimaa sanoo, että Helenin maine ja luotettavuus ovat koetuksella.

– Nyt on jälleen tulossa isoja hinnankorotuksia sekä kaukolämmön että sähkön hintoihin. Moni taloyhtiöpäättäjä alkaa olla kyllästynyt Helen Oy:n toimintaan. Jäsenemme kysyvät meiltä, onko omistaja lainkaan hereillä yhtiön toimintatapojen ja tavoitteiden suhteen? sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Mika Heikkilä tiedotteessa.

Helen kertoi lokakuun lopulla, että sen liikevoitto kolminkertaistui heinä-syyskuussa 58 miljoonaan euroon.

– Samaan aikaan yhtiö ilmoittaa lokakuussa 58 prosentin ja joulukuussa 60 prosentin hinnankorotuksista sähköön. Korotusilmoitukset ja niiden yhteydessä lausutut yhtiön johdon näkemykset asiakkaiden suuntaan ovat tulleet asiakkaille järkytyksenä, Heikkilä sanoo.

Heikkilä laskee, että tyypillisen helsinkiläisen 40 asunnon taloyhtiön sähkön vuosikulut nousevat pelkästään joulukuun korotuksella yli 500 euroa kuukaudessa eli 6000 euroa vuodessa. Samaan aikaan kaukolämmön maksut ovat nousseet viidessä vuodessa yli 40 prosenttia ja ovat edelleen Helen Oy:n ilmoituksen mukaan nousemassa tulevalla talvikaudella.

– Näin nopeaa energiakustannusten nousua ei löydy lähihistoriasta. Erityisen vaikeaksi tilanteen tekee se, että taloyhtiöt päättävät vastikkeensa yleensä kevään yhtiökokouksessa vuodeksi eteenpäin. Syksyllä tehtävät ja täysin ennakoimattomat jopa 60 prosentin hinnankorotukset tulevat siksi päätösaikataulun kannalta huonoon aikaan. Tämä voi johtaa vakavaraisenkin taloyhtiön haastavaan tilanteeseen samaan aikaan, kun kaupungin omistama yhtiö tekee ennätystulosta jakaakseen osinkoja kaupungille.