Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin ja Vantaan rajalla on suosittu ostoskylä, joka vetää yli miljoona kävijää vuodessa – Helsinki Outlet suunnittelee nyt laajennusta ja parkkitaloa

Jonna Karppinen on poikennut Helsinki Outletin Marimekon liikkeessä. Mukaan lähti neljä mukia kotona olevan sarjan täydennykseksi.

Jokelassa asuva Karppinen kertoo käyvänsä Vantaan ja Helsingin rajalla olevassa ostoskylässä 2–3 kertaa vuodessa usein Ikea-reissun yhteydessä.

Ostoskylässä hän käy yleensä tiettyjen merkkien kuten Luhdan, Helly Hansenin ja Marimekon takia. Outletista on tullut hankittua pääasiassa vaatteita lapsille ja miehelle.

– En sanoisi, että täällä on erityisen edullista, Karppinen pohtii hinnoittelua.

– Jos hakee juuri jotain tiettyä tuotetta, sitä ei välttämättä löydy.

Outlet-kylän liikeidea on myydä merkkituotteita vähintään 30 prosentin alennuksella tuotteen ohjehintaan nähden. Kyse on varastoihin jääneistä eristä, jotka halutaan myydä loppuun alennetuin hinnoin.

Moni on löytänyt kolme vuotta sitten avanneen ostoskylän ja ottanut sen omakseen.

Kylän toimitusjohtaja Johanna Haltian mukaan asiakaskunnan perusta ovat alusta asti olleet kotimaiset kanta-asiakkaat, jotka käyvät ostoksilla säännöllisesti.

Lentoliikenteen tuomien turistien ja venäläismatkailijoiden puuttuminen ei ole siten tuonut merkittävää lovea ennakoituun asiakas- ja kassavirtaan.

– Kun matkailijat palaavat, se on meille vain bonusta.

Kotimaisuus näkyy brändeissä korostetummin kuin kylän auetessa. Outletista löytyy tällä hetkellä Marimekon, Nanson, Makian, Joutsenen, Luhtan, Haltin ja Gugguun myymälät.

Kun matkailijat palaavat, se on vain bonusta.

– Tämä on ollut niin kotimaisten kuin kansainvälisten asiakkaiden toive. Ne ovat myös keino erottautua eurooppalaisten outlet-kylien joukossa.

Outletilla on myös oma verkkokauppa.

– Tarjoamme mahdollisuuden ostaa brändejä, joilla ei ole omaa kivijalkamyymälää Suomessa. Muun muassa ruotsalainen Aim’n aloittaa verkkokaupassamme.

Norjalaisen Fortus AS:n omistama ostoskylä aukesi pahimmalla mahdollisella hetkellä, loppuvuodesta 2019. Koronapandemia iski kevättalvella 2020 ja kaupankäynti hiipui joka puolella.

– Mutta kesän 2020 jälkeen olemme päässeet jatkuvasti myynti- ja kävijätavoitteeseen. Meillä menee hyvin, Haltia sanoo.

Tällä hetkellä outletin kaikki 44 liiketilaa ovat vuokralla. Asiakkaita käy yli miljoona vuodessa.

Ostoskylässä suunnitellaankin laajennusta. Se tulisi Helsingin ja Vantaan rajalla sijaitsevan tontin itäosaan Kehä III:n varteen, osin nykyisen pysäköintialueen kohdalle. Lisäneliöt toisivat noin neljänneksen lisää liiketilaa nykyiseen ostoskylään.

Ennen laajennusosan rakentamista edessä on pysäköintitalon rakentaminen. Parkkipaikoista on jo pulaa etenkin ruuhkapäivinä. Pysäköintitalo korvaisi myös laajennuksen alle jääviä autopaikkoja.

– Toivomme myös, että pysäköintitalo sujuvoittaisi liikennettä ostoskylään vievällä risteysalueella.

Hanke odottaa asemakaavan valmistumista.

Espoossa asuvat Helinä ja Mohamed Dsouki tulevat Vantaan ja Helsingin rajalle ostoksille useamman kerran vuodessa.

– Etenkin joulun alla ja kesällä kävimme useamman kerran.

He kertovat löytäneensä sopivan hintaisia ja laadukkaita tuotteita.

– Jos lähtöhintatieto pitää paikkansa, voi täältä saada edullisia tuotteita, Helinä Dsouki sanoo.

Hän arvelee tehneensä hyvät kaupat kesällä hankkimastaan Joutsenen untuvatakista ja monista lastenlapsille ostamistaan vaatteista.

Lahdesta ostoksille saapunut nainen kertoo käyvänsä ostoskylässä 2–3 kertaa vuodessa.

– Tänne on todella helppo tulla.

Hänen visiittinsä ovat pikaisia täsmäiskuja.

– Käyn liikkeissä, joita ei Lahdessa ole kuten Balmuir, Le Creuset, Lindth ja Halti.

Outlet-hankintoja ovat muun muassa kurpitsapata ja Helsinki-huivi. Nytkin ajatuksissa polttelee lähtöhinnaltaan arvokas huivi, jota myydään puoleen hintaan. Hänen mielestään ostoskylän liikkeissä on hyviä tarjouksia.

– Mutta kokovalikoima voi olla suppea.