Timo, 53, toi Malmille keksinnön, jolla perheet voivat säästää jopa satoja euroja – tilausten määrä räjähti tänä syksynä
6
Teräpisteen Timo Lehtonen laskee korjanneensa jo yli tuhat hiilikuitumailaa. – Jos korjauksia tehtäisiin muulla kuin epoksilla, se ei tulisi kestämään, Lehtonen kertoo korjauksissa käytettävästä liimasta. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaTeräpisteen Timo Lehtonen laskee korjanneensa jo yli tuhat hiilikuitumailaa. – Jos korjauksia tehtäisiin muulla kuin epoksilla, se ei tulisi kestämään, Lehtonen kertoo korjauksissa käytettävästä liimasta. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaKatkennut varsi hiotaan molemmista päistä ja liitetään yhteen. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaVille Ollikainen ei ole kuullutkaan mailakorjauksista ja sanoo pelaavansa harrastemielessä puumailoilla. Sylissä Juuso, 8 kk. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaTeräpiste sijaitsee Malmin jäähallin yläkerrassa. Sanna Jompero-Lahokoski
Katso isompi kuvaMyös rikki menneen lavan voi korjata. Sanna Jompero-Lahokoski
5 vuotta sitten Timo Lehtonen löysi tavan, jolla voi korjata jääkiekkomailoja.
Sanna Jompero-Lahokoski
| Päivitetty
Malmin jäähallilla toimivan Teräpisteen omistajalla Timo Lehtosella, 53, on vuosikymmenien kokemus luistinten teroittamisesta ja harrastelätkämaailmasta.
Viitisen vuotta sitten Lehtonen alkoi pohtia, kuinka helposti rikkoutuvien hiilikuitumailojen käyttöikää voisi pidentää.
– Ajattelin, että jotenkin näitä täytyisi pystyä korjaamaan ja aloin ottaa asiasta selvää.
Etsinnän tuloksena löytyi Pohjois-Amerikassa, nykyisin Kanadassa toimiva yritys, jonka kehittämä SRS-korjausmenetelmä (Stick Repair System) osoittautui parhaimmaksi. Korjauksissa käytettävät patentoidut liimamaiset erikoisepoksit on suunniteltu jääkiekkomailojen korjauksia varten.
Lehtonen tilasi rapakon takaa tarvikkeet ja ryhtyi korjaamaan mailoja, ensin testimielessä.
– Alkuun tein testikorjauksia lähinnä Reds:in A-junnujoukkueelle ja pyysin kertomaan miten toimii.
Palaute oli hyvää. Lehtonen uskaltautui monen onnistuneesti korjatun mailan jälkeen ryhtyä mainostamaan korjauksiaan Helsingin ja koko Uudenmaan alueen jäähallien kahviloissa. Pian mailoja alkoi tulla korjattavaksi noin yhden mailan päivävauhdilla. Nyt Lehtonen laskeskelee korjanneensa yli tuhat mailaa.
– En ole nähnyt vielä yhtäkään mailaa, joka olisi mennyt uudelleen rikki korjauskohdasta.
Lehtonen on tiettävästi ainakin Etelä-Suomen ainoa mailakorjaaja. Pohjois-Suomessa on joitakin vastaavanlaisia teroituspaikkoja, jotka ovat alkaneet käyttää samaa korjaustapaa.
Timo Rissanen osti korjatun mailan 45 eurolla. Sanna Jompero-Lahokoski
Mailansa korjattavaksi tuoneet asiakkaat ovat olleet pääasiassa aikuisia harrastetason pelaajia. Nuorten mailat ovat Lehtosen mukaan sen verran halvempia, että mailoja ostetaan edelleen paljon uutena. Nyt tähänkin on tullut muutos.
– Tänä syksynä nuorten mailojen määrä on tuplaantunut aikaisemmasta. Kaikki haluavat selvästi nyt säästää.
Korjaaminen maksaa 45–70 euroa. Hinta riippuu siitä, onko kyseessä halvempi varsi- ja vai kalliimpi lapakorjaus. Uusien harrastehiilikuitumailojen hinta on noin 150–300 euroa.
Korjattua kohtaa tuskin huomaa. Sanna Jompero-Lahokoski
Luistimiaan poikansa Juuson, 8 kk, kanssa teroittamaan tullut Ville Ollikainen, 34, sanoo, ettei ole kuullutkaan mailakorjauksista, vaikka on harrastanut lajia 20 vuotta.
– Nykyisin pelaan niin sanottua kaljalätkää. Pelaan vanhoilla puumailoilla. Ostan uuden kun vanha hajoaa.
Myynnissä olevia korjattuja mailoja katsomaan tulleella Timo Rissasella, 43, ei ole kokemusta mailakorjauksista.
– Nykyisin mailoja ei mene enää niin paljon katki. Niitä kuluu 1–2 kaudessa.
Sopiva maila löytyy. Rissanen maksaa korjatusta mailasta 45 euroa.
SRS-mailakorjausmenetelmän salaisuus on erikoisepoksi. Sanna Jompero-Lahokoski
Noin 15 vuotta sitten markkinoilla olleella SRS-metodilla voi korjata vain hiilikuitumailoja. Korjaaminen tapahtuu kahdella eri erikoisepoksilla riippuen siitä, mistä kohtaa maila on rikkoutunut. Hiilikuitumailat hajoavat tavallisesti varresta, läheltä lapaa. Varsikorjauksessa liima tiputetaan mailan päästä sen sisäpuolelle ja annetaan kuivua kolme päivää. Korjauskohtaa tuskin huomaa. Liimalla pystytään tekemään myös lapakorjauksia. Korjauksessa käytetään myös hiilikuitua.
Kokonaan katkenneen lavan korjaamiseen käytetään liimaa ja hiilikuitunauhaa. Sanna Jompero-Lahokoski