Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtio imuroi helsinkiläisiltä muualle Suomeen liki kaksi miljardia euroa – "Liika on liikaa", toteaa pormestari Juhana Vartiainen

Pormestarin mukaan rahoilla olisi käyttöä liikenneinvestoinneissa ja koulutuksessa.

Helsinkiläiset rahoittavat valtiota noin kahdella miljardilla eurolla tuloveroina. Valtion tuloveroa kerättiin helsinkiläisiltä vuonna 2020 noin 1,3 miljardia euroa ja pääomatuloveroa 0,6 miljardia euroa.

Summa on valtava, sillä kaupungin omaan käyttöön tuleva kunnallisvero oli vastaavana aikana vain 2,8 miljardia euroa.

Helsinkiläisten osuus valtion tuloverosta oli 23 prosenttia ja pääomatuloverosta 20 prosenttia.

Pormestari Juhana Vartiaista (kok.) valtion imuroima veropotti pöyristyttää.

– Helsinki vetää mielellään mukanaan muuta Suomea ja rahoittaa sitä, mutta liika on liikaa. Olisi koko valtakunnalle eduksi, että Helsinki voisi käyttää enemmän verotuloista.

– Soteuudistuksen edetessä sotemenoja siirtyy vielä entistä voimakkaammin helsinkiläisten maksettavaksi.

Etenkin nyt, kun Helsingillä on edessään suuria raideliikenneinvestointeja, Vartiaisen mukaan olisi kohtuullista että valtio tukisi enemmän joukkoliikenneinfraa.

– Muissa Pohjoismaissa valtio rahoittaa sitä merkittävästi enemmän.

Vartiainen hämmästelee myös sitä, että korkeakoulujen aloituspaikkojen osuus laskee pääkaupunkiseudulla, vaikka väestö kasvaa.

– On absurdia lisätä opiskelupaikkoja muualle, kun meillä täällä on ongelma saada henkilökuntaa.

Jos Helsinki saisi omaan käyttöönsä vaikkapa muutaman sata miljoonaa euroa helsinkiläisten valtionveroista, Vartiainen sijoittaisi sen ensimmäisenä lapsiin ja nuoriin.

– Kouluihin ja päiväkoteihin, nuorten harrastuksiin ja mielenterveyspalveluihin. Helsingistä tehtäisiin entistä houkuttelevampi kaupunki maahanmuuttajille ja joukkoliikenneinfraa parannettaisiin nopeammin – sen sijaan, että tuettaisiin alueita, joilta väki muuttaa pois.

Valtion tulovero rokottaa suhteessa enemmän helsinkiläisiä, koska täällä asuu paljon hyvätuloisia. Ansiotuloveroa joutuu maksamaan vasta, kun tulot ylittävät tietyn summan. Tänä vuonna raja on palkansaajalla reilut 40 000 euroa.

– Suomessa on suhteellisen progressiviinen verotus, koska täällä on haluttu, että pienistä tuloista ei veroja juuri makseta. Tästä vallitsee laaja poliittinen yhteisymmärrys, Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola toteaa.