Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Jalankulkijat kannattavat Pohjoisesplanadin leveää kävelykatua – ”Mieluiten tulisin autolla, mutta se on niin kallista”

HU:n katukyselyssä kävelykeskustan laajentaminen saa kannatusta. Moni haluaisi myös tulla omalla autolla keskustaan.

Ei huono ajatus, toteaa Helsingissä vieraillut Riitta Korpelainen kaupungin suunnitelmista muuttaa Etelä- ja Pohjoisesplanadien ajoratoja jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kulkuväyliksi.

– Ehkä kävelykadut tekevät kaupungista helposti lähestyttävämmän. Ne voisivat tehdä myös liiketoiminnalle hyvää, hän pohtii.

Esplanadeille on jäämässä yksi ajokaista suuntaansa.

Joensuussa asuva Korpelainen tulee Helsinkiin aina julkisilla. Keskustassa hän liikkuu jalkaisin.

Helsinki suunnittelee jalankulkijoille ja pyöräilylle tarkoitettujen alueiden laajentamista ydinkeskustassa ensi kesänä.

Pohjoisesplanadilla kävelyaluetta levennettäisiin väliaikaisin rakentein. Eteläesplanadilla ajoradalta vapautuva tila annettaisiin pyöräilijöille.

Pysäköintipaikat vähenisivät. Molemmille kaduille jätettäisiin lastaus-, taksi- ja cd- eli diplomaattien autojen pysäköintipaikat. Eteläesplanadilla säilyisi mahdollisesti osa nykyisistä pysäköintipaikoista.

Helsingin keskusta näivettyy entisestään nyt suunnitelluilla uudistuksilla, pelkäävät yrittäjät – Kaupungin mukaan yrityksissä yliarvioidaan autolla tulevien asiakkaiden määrä

Heikki Vähätalo toteaa kannattavansa hanketta.

– Kesällä kun olin tuossa terassilla syömässä, oli todella ahdasta, Vähätalo perustelee Pohjoisesplanadia osoittaen.

Kadun varren terassit vievät osan nykyisestä jalkakäytävästä. Terassit ovat kesällä suosittuja, sillä niille paistaa aurinko.

Varjoisan Eteläesplanadin voisi Vähätalon mielestä jättää nykyiselleen, koska siellä ei juuri kukaan kulje.

Helsingin tekemän asukaskyselyn mukaan kaupunkilaiset toivovat lisää kävelymahdollisuuksia ja vehreyttä erityisesti Pohjoisespalle. Lisäämällä kävelykatuja laajemmin kaupunki pyrkii elävöittämään ydinkeskustaa.

Ala-Malmilla asuvan Vähätalon mielestä keskustassa on mukava käydä kesäisin. Myös tapahtumat houkuttelevat.

Näin kävelykeskusta laajenee ensi kesäksi Helsingissä – Ajoratoja vähennetään Esplanadeilta ja Lönkalta

Talvikaudella hän tulee vain jos on asiaa. Sateisena tiistaipäivänä hän oli matkalla taidenäyttelyyn.

Vaikka Vähätalo kannattaa Esplanadin kävelyalueen leventämistä ja junayhteys Malmilta toimii, Vähätalo sanoo olevansa autoilun kannattaja.

– Mieluiten tulisin autolla, mutta se on niin kallista.

Myös Sirpa Svensk on tullut keskustaan Malmilta. Hänestä Esplanadien aluetta voisi kehittää jalankulkijoille, koska kävelykadut voisivat houkutella ihmisiä enemmän keskustan palveluiden äärelle etenkin kesällä.

Hän kertoo tulevansa keskustaan ”shoppailemaan” ja käydäkseen esimerkiksi torilla, mutta harvemmin kuin kerran kuussa.

Tällä kertaa hän on liikenteessä julkisilla. Yleensä hän tulee autolla, pysäköi sen parkkihalliin ja liikkuu keskustan alueella kävellen.

Kaupungin suunnitelmat ovat saaneet myös kritiikkiä. Helsingin Yrittäjien ja Helsinki City Markkinointi ry:n jäsenet kokevat, ettei yrityksiä ja kiinteistöjen omistajia ole kuultu.

Esplanadien liikenteen pelätään ruuhkautuvan. Myös asiakaspysäköintipaikkojen väheneminen tai poistuminen huolettavat.

Päätös näyttää olevan hankala myös kaupunkiympäristölautakunnan poliitikoille. Asia jäi toistamiseen pöydälle tiistain kokouksessa.

Auton ratin ja penkin välissä ajatus ei saa kannatusta. Taksinkuljettaja Abdi Galool pelkää, että yksikaistaisista kaduista tulisi ruuhkaisia.

– Henkilökohtaisesti autokaistojen vähentäminen olisi huono juttu. Täällä on jo nyt aika ahdasta, toteaa Christoffer Liljeberg pakettiautonsa vierestä.

Hän tuo viikoittain itäuusmaalaista luomulihaa Helsingin ytimeen. Autonsa hän pysäköinyt lastin purkamisen ajaksi pieneen tilaan Pohjoisesplanadin varteen.

Porvoossa asuva Liljeberg kertoo käyvänsä toisinaan Helsingin keskustassa leffassa tai syömässä. Hänestä pääkaupunkiin on helpointa tulla autolla.

Helsinki vain kiihdyttää ydinkeskustan alasajoa, vaikka huono suunta on jo todistettu

Elävät kadut tuovat lisää kulttuuria Helsingin ytimeen – maksuttomia tapahtumia muun muassa Kauppatorilla ja Töölönlahdella

Helsinkiin syntyi uusi yöelämän keskus rannalle, jonka fiilistä kuvaillaan eurooppalaiseksi – "Pitää tulla aikaisin, jos haluaa paikan"