Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuore kysely: Näiden kolmen urheilulajin osaamista suomalaiset arvostavat eniten

Valtaosa yli 18-vuotiaista suomalaisista pitää melko tai erittäin tärkeänä, että kaikille tarjotaan mahdollisuus oppia ja harrastaa uintia, hiihtoa ja luistelua. Tämä selviää Jääkiekkoliiton, Hiihtoliiton ja Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tilaamasta kyselystä.

Uintia arvostaa peräti 96 prosenttia kyselyyn vastanneista – hiihto puolestaan saa 77 prosentin ja luistelu 71 prosentin kannatuksen.

Kyselyssä kävi ilmi, että vähän koulutetuilla ja pienituloisilla taidot ovat kaikissa tutkituissa lajeissa heikommat kuin korkeakoulutetuilla ja taloudellisesti hyvin toimeentulevilla.

Vaikka suurin osa suomalaisista siis pitää kansallisten liikuntataitojen osaamista tärkeänä, kaikilla ei näytä olevan yhdenvertaisia mahdollisuuksia opetella niitä. Yhdenvertaisuus lisää yhteisöllisyyttä ja kansallisten liikuntataitojen omaksuminen voisi edistää maahanmuuttajien kotoutumista.

Tyypillisimmin kyseiset taidot opitaan perheenjäsenten opastuksella alakouluikään mennessä, mutta koulujen merkitystä taitojen oppikenttänä ei tule unohtaa.

Vastaajista joka viides ilmoitti oppineensa uimaan ja noin 40 prosenttia hiihtämään ja luistelemaan koululiikunnassa. Etenkin alle 50-vuotiaiden vastaajien keskuudessa koululiikunnan rooli uinnin, hiihdon ja luistelun oppimisessa oli merkittävä.

Perheillä on hyvin erilaiset mahdollisuudet tukea lapsen liikuntataitojen oppimista. Esteeksi harrastamiselle voivat nousta esimerkiksi välineiden puute, harrastamisen kustannukset ja perheen voimavarat.

– Koulussa kaikilla lapsilla on mahdollisuus oppia eri liikuntataitoja, myös heillä, joilla ei ole eri syistä siihen mahdollisuutta vapaa-ajalla, sanoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton uimaopetussektorin koulutussuunnittelija Tero Savolainen tiedotteessa.

Tällä hetkellä suomalaisista yli 18-vuotiaista hieman yli puolet osaa uida vähintään 200 metriä syvässä vedessä, josta vähintään 50 metriä selällään. Noin 40 prosenttia pystyy hiihtämään useita kilometrejä sujuvasti vaihtelevassa maastossa ja reilu neljännes pystyy luistelemaan pidempiä matkoja ja pelaamaan sujuvasti erilaisia mailapelejä jäällä.

Tutkimuksen toteutti Aula Reseach huhti–toukokuussa 2022. Kyselyyn vastasi 2 032 yli 18-vuotiasta suomalaista.