Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntokauppa romahti lokakuussa Helsingissä – Sijoittajilta tulee vielä lisää pieniä asuntoja myyntiin, arvelee välittäjä

Lokakuussa eniten laskua asuntojen kauppahinnoissa oli pääkaupunkiseudulla sekä Turussa. Kauppamäärät pienenivät lokakuussa selvästi. Helsingissä uusia ja vanhoja kerrostaloasuntoja myytiin lokakuussa -46,1 prosenttia vähemmän verrattuna vuoteen 2021, ja vuoden 2020 lokakuuhun verrattuna pudotusta oli -47,6.

Tiedot perustuvat KVKL Hintaseurantapalveluun.

Koko Suomessa lokakuussa myytiin asuntoja yhteensä 4 652 kappaletta, mikä on pienin kauppamäärä lokakuussa koko kymmenen vuoden tarkastelujakson 2012–2022 aikana.

– Talouden epävarmuustekijät, kuten inflaatio ja korkojen nostot näkyvät nyt lokakuun luvuissa. Samoin yleiset epävarmuustekijät johtuen Ukrainan sodan vaikutuksista talouteen laajemmin, toteaa tiedotteessa Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Marina Salenius.

Uudiskohteiden kauppa sakkaa pahoin. Helsingissä niiden kauppamäärät olivat -73,2 %, Espoossa -81 % ja Vantaalla -83,6 % alemmalla tasolla kuin viime vuonna.

Suurista Suomen kaupungeista parhaiten pärjäsi Oulu, jossa vanhojen ja uusien asuntojen kauppa pieneni lokakuussa vähiten.

Keskimääräinen nelilöhinta Helsingissä laski. Vanhan kerrostaloasunnon keskineliöhinta on nyt 5 604 euroa, laskua syyskuuhun on reilut 400 euroa. Keskihinnoissa on syytä muistaa, että Helsingin asuinalueet ovat vahvasti eriytyneet ja keskimääräistä neliöhintaa vetävät ylöspäin erittäin kalliit alueet.

Tänä vuonna kallein keskineliöhinta tilastoitiin toukokuussa, jolloin käytetystä kerrostalohuoneistosta sai Helsingissä pulittaa keskimäärin 6 261 euroa per neliö.

Keskimääräiset neliöhinnat tippuivat myös Espoossa ja Vantaalla. Lokakuussa keskineliöhinta vanhalla kerrostaloasunnolla Espoossa oli 4 384 euroa ja Vantaalla 2 981 euroa.

Myyntiajoissa ei tapahtunut isoa muutosta syyskuuhun verrattuna. Kerrostaloissa myyntiajat olivat lokakuussa suurin piirtein samalla tasolla kuin alkuvuoden kuukausina keskimäärin. Helsingissä ja Espoossa isommat 3–4 huoneen kerrostaloasunnot vaihtoivat omistajaa vikkelämmin kuin kaksiot, 54–66 päivässä. Vantaalla taas kaksiot vaihtoivat omistajaa nopeammin ja isot kerrostalohuoneistot hitaammin.

Omakotitalojen myyntiajat pitenivät pääkaupunkiseudulla keskimäärin viikolla, ja ne ovat myynnissä nyt noin 87 päivää. Silti alkuvuoteen verrattuna omakotitalot käyvät yhä selvästi nopeammin kaupaksi, sillä myyntiaika tammikuussa oli 120 päivää.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen toteaa, että meno asuntomarkkinoilla on rauhoittunut huomattavasti. Rantasen mukaan on mahdollista, että sijoittajien omistamia pieniä asuntoja tulee tulevina kuukausina vielä enemmänkin myyntiin. Ensiasuntoa etsivälle se voi tuottaa otollisen tilanteen.

– Erityisen haastavassa tilanteessa ovat velkavivuttamalla asuntoja hankkineet sijoittajat. Monissa uusissa taloyhtiöissä lyhennysvapaat ovat juuri päättyneet tai päättymässä, ja kuukausittaisiin rahoitusvastikkeisiin on tulossa huikeita korotuksia. Myös hoitovastikkeita on jo jouduttu nostamaan monissa yhtiöissä.