Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tätä helsinkiläislähiötä ylistetään "Suomi-rapin Piilaaksoksi" – Heikki Kuula, 39, teki siitä biisin: "Lapsena pidimme outona, että jossakin perheessä oli isä ja äiti"

Nykyisin Kalliossa asuva Heikki Kuula näkee edelleen unia, jossa asuu Malminkartanossa.

Malminkartanosta on tullut ja siellä kasvanut monia Suomi-rapin ykkösnimiä, jotka ovat menestyneet urallaan.

Yksi heistä on Teflon Brothersista ja soolourastaankin tuttu Heikki Kuula, 39, joka asui Malminkartanossa nuoruusvuodet ja kävi siellä koulunsa.

– En tiedä muuta lähiötä, jossa ihmiset olisivat tehneet niin paljon musiikkia, jossa lähiötä olisi nostettu näin paljon esille. Malminkartano on Suomi-rapin Piilaakso. Sieltä tulee enemmän musiikkia kuin mistään.

Malminkartanosta ovat kotoisin myös Kuulan bändikaveri Pyhimys eli Mikko Kuoppala sekä Elastinen, Uniikki ja vuonna 2019 menehtynyt Maski.

Nelli Matula, 26, kertoo millaisia keikkoja on jännittänyt eniten – ulkomaiden lavat saavat vielä odottaa: "Suomi on sydämen kieli"

Kuulan marraskuun alussa julkaistu sinkkukin kertoo Malminkartanosta. ”Ei maltsulasii kotibileisiin” -kappale on ”oodi kaupungin rapeimmalle lähiölle Malminkartanolle”.

”Joo mä tiiän et ne ei ota turpaan keltään, ne kusee pesukoneeseen mut läpällä nyt sentään”, Pyhimyksen eli Lika Akin ja Eräkoiran kanssa yhteistyössä tehdyssä kappaleessa lauletaan.

Omakotitaloissaan asuvat espoolaiset kermabebat pelkäävät tekstissä, että pipon alla söpö Aki pöllii perheen vuosikertalekat eli pullot. Ajatuksessa on teini-ikänsä Maltsussa asuneen Kuulan mielestä myös totuuttakin.

– Me oltiin viimeinen pysäkki ennen Vantaata. Meillä oli vielä vähemmän sääntöjä kuin kannelmäkeläisillä tai myyrmäkeläisillä. Kaikki oli yhtä perheitä.

Kaveripiiriä yhdisti se, että poikkeuksetta kaikki asuivat yksinhuoltajaperheissä.

– Lapsuudessa muistan vain yhden kaverin, jonka vanhemmat eivät olleet eronneet. Pidimme jopa outona, että jossakin perheessä oli isä ja äiti.

"Aina lähti muisti tai tuli jotain harmia" – Teemu Keisteri, 37, on osa kasvavaa ilmiötä

Oma isä asui tuohon aikaan Pohjois-Haagassa. Kuula asui äitinsä kanssa Malminkartanossa 6–16-vuotiaana, pelasi jalkapalloa Malminkartanon PeTo:ssa, soitti pianoa, kävi Apollon yhteiskoulua, lähti lukiossa opiskelijavaihtoon Portugaliin, muutti sitten Myyrmäkeen, Kannelmäkeen ja opiskelemaan Rovaniemelle sekä valmistui taiteen maisteriksi.

Roman Schatz, 62, lähti kerrostalon tupakkapaikalle – pian ura otti yllättävän käänteen: ”Olin takuulla vanhin esiintyjä koko festareilla”

Nyt Kalliosta alun perin kotoisin oleva mies asuu vaimonsa ja viisivuotiaan tyttärensä kanssa jälleen Kalliossa.

– Kun olen muuttanut tänne, olen tehnyt enemmän Kallio-biisejä. Räppäreille on tuttua se, että tekee mitä näkee. Mellunmäestä olisi outoa tehdä biisejä, kun siellä ei pyöri.

Unissaan Kuula sanoo edelleenkin joskus asuvansa Malminkartanossa, jonka kulmilla tulee vieläkin käytyä. Hänen äitinsä asuu nykyisin Kannelmäessä.

Ensi vuonna 40 täyttävän Kuulan kappaleissa sekä Teflareiden biiseissä lauletaan edelleen paljon juhlimisesta ja dokaamisesta. Paljonko artisti-Kuulassa on Kuulaa itseään?

– Mä olen enemmän tarkastelija. Mulla olisi aikoja sitten jutut loppuneet, jos kertoisin vain itsestäni. Tarkkailen ympäristöä ja kerron tarinoita.

Kuulaa on sooloartistina striimattu Spotifyssä jo 49 miljoonaa kertaa ja Teflon Brotherseja eli Teflareita 225 miljoonaa kertaa.

Helsinki vilahtelee keikkalavoja ahkerasti kiertävän Arpan, 26, sanoituksissa – Kalliossa nähty takaa-ajotilannekin pääsi biisiin

Tällä hetkellä Kuula tekee soolokeikkaa ja keikkailee loppuvuoden Teflareiden kanssa. Viime vuonna bändi perusti oma levy-yhtiön, joka mahdollistaa oman akateemisen koulutustaustan hyödyntämisen entistä paremmin. Lähes kaikki tehdään nyt itse.

 – Taiteen maisteri on pitkälti viestintää eli samaa kuin biisien kirjoittaminen. Graafisen suunnittelun hommia olen tehnyt paljon levyjen ja mainosten kanssa. Myös lonkerotölkin grafiikat ovat minun tekemiäni, Kuula sanoo tänä vuonna markkinoille tulleesta bändin omasta lonkerosta.

Mystinen ilmiö on jyllännyt helsinkiläisessä lähiössä jo 15 vuotta – Kaikki lähti suositusta tv-sarjasta ja "pienestä vitsistä"

Helsinkiläisen omakotitalon pikkuinen pihalava vetää huippuartisteja vuodesta toiseen – sunnuntaina varauduttu yleisöryntäykseen