Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trendeistä piittaamaton ravintolailmiö yleistyy Helsingissä – "Nousussa kaikkialla maailmassa"

Vanhat ravintolat ovat kokeneet uuden tulemisen. Niitä tehdään jopa lisää.

Ravintola-alan monien trendien joukossa nousee ilmiö, jota voi luonnehtia lyhyesti: ”Perinteisillä ravintoloilla on nyt kysyntää”. Trendikästä on nyt siis epätrendikäs.

Melkoinen kohahdus kävi alan harrastajien parissa, kun pörssiyhtiö NoHo hankki kesällä talliinsa Ullanlinnan klassikon, Sea Horsen eli "Sikalan".

Toki NoHolla oli jo ennestään Töölön Elite, joka kutkuttelee samanlaisia tuntoja. Osakkuusyhtiönsä Financier Groupin kautta NoHo omistaa myös Palacen ja Savoyn, jotka edustavat elinkeinon kovinta kivijalkaa pääkaupungissa.

Toisaalla Kruununhaassa esimerkiksi yksityinen Zinnkeller teki sukupolvenvaihdoksen. Ravintola jatkaa entistä saksalaisempana ja päivän trendeistä piittaamatta. Uutiset sukupolvenvaihdoksesta ja liikeidean pysymisestä ennallaan täyttivät hetkessä varauskirjat jouluun asti. Kuluttajat äänestivät jaloillaan ja lompakollaan näin.

HOK-Elanto uusi puolestaan Hietalahden Salven hyvin hienovaraisesti. Ruokalistaa kevennettiin vähän ja merimiesaiheinen sisustus sekä taide aseteltiin entistä paremmin esiin.

Esimeriksi Helsingin Suomalainen klubi läskisooseineen luo omanlaisen turvasataman: Ei vain varttuneemmalle väelle, vaan nuoremmille, kun kaikki on nähty maailmalla ja varsinkin täällä kotimaassa, ja halutaan palata perinteisiin paikkoihin, tunnelmiin ja makuihin.

NoHo ja Financier Group toivat viime viikolla legendaarisen Savoyn katutasolle, kun Eteläesplanadin ja Kasarmikadun kulmaan avautui Café Savoy. Se on ajaton ja sen on tarkoitus pysyä sellaisena seuraavatkin vuosikymmenet.

Viestintäyrittäjä, kouluttaja, ruokakirjailija Saku Tuominen kuuluu Financier Groupin omistajiin ja on siksi oikea henkilö arvioimaan: Tapahtuuko tällaista laajemminkin?

– Trendit eivät koskaan ole joko-tai, vaan aina sekä-että, Tuominen sanoo.

Hänen mukaansa fine dining on nousussa, samoin yksinkertainen. Jokaiselle trendille on aina olemassa vastatrendi.

– Mutta on ehdottomasti selviä merkkejä siitä, että hyvin tehty traditionaalinen ruoka ja suosikkikeittiöt, kuten ranskalainen ja italialainen, ovat kaikkialla maailmassa nousussa.

– Voi olla, että koronalla ja turbulenssilla on tässä isokin rooli, hän arvelee.

Tuomisen mukaan Café Savoy on tietoisesti tehty paikaksi, joka olisi voinut olla siinä 20 vuotta sitten ja 20 vuoden kuluttua. Tämä koskee sekä ruokaa että sisustusta.

– Ajaton, klassinen, laadukas, aikaa kestävä, Tuominen luonnehtii ja antaa tunnustusta myös kilpailijoille:

– Uskon vahvasti Eliteen, Sea Horseen, Zinnkellariin, Kolmeen Kruunuun ja molempiin Savoyhin. Uskon niihin pitkällä tähtäyksellä, kunhan niitä hoidetaan rakkaudella.

Laatutietoisuus nousee hänen mielestään koko ajan ja sitten huomio:

– Samaan aikaan esimerkiksi pienet kymmenen paikan omakaset (hyvin yksilölliset ja kalliit ravintolat) ovat nekin nousussa kaikkialla maailmassa, Tuominen muistuttaa.