Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verokarhu huomasi suomalaisten korkeat sähkölaskut – Odotettu helpotus koittaa tammikuussa, koskee jopa 252000 kotia

Tammi–huhtikuussa 2023 kotitalousvähennystä voi saada poikkeuksellisesti myös sähköenergiasta.

Verohallinto toivoo vähennyksen saajilta malttia: jos vähennyksen haluaa huomioida ensi vuonna omassa veroprosentissa, sähköenergian kulut voi ilmoittaa uutta verokorttia varten tammikuussa tai sen jälkeen.

Kotitalousvähennystä voi ensi vuonna saada poikkeuksellisesti myös tammi–huhtikuussa kulutetun sähköenergian kuluista. Kyse on väliaikaisesta vähennyksestä, jolla halutaan auttaa korkeaa sähkön hintaa maksavia kotitalouksia.

Valtiovarainministeriön arvion mukaan sähkövähennys koskee noin 252 000 kotitaloutta ja vähentää verotuloja noin 265 miljoonalla eurolla. Vuonna 2021 kotitalousvähennystä myönnettiin kaikkiaan noin 420 miljoonaa euroa.

Sähkövähennystä voi hakea, jos sähköenergian kulut ovat tammi–huhtikuun aikana yhteensä yli 2 000 euroa. Sähkövähennyksen suuruus on 60 prosenttia 2 000 euroa ylittävältä osalta, kuitenkin korkeintaan 2 400 euroa vakituista asuntoa kohden.

Täyden vähennyksen saa, jos tammi-huhtikuun sähköenergialaskut ovat yhteensä 6 000 euroa. Kotitalousvähennyksessä on 100 euron omavastuu.

Sähkövähennyksen voi joko ilmoittaa verokorttihakemuksessa tammikuusta alkaen tai esitäytetylle veroilmoitukselle keväällä 2024. Verokorttia varten vähennyksen voi tehdä arvioimalla tammi-huhtikuussa toteutuvia sähköenergiakuluja oman kulutuksen ja sähkösopimuksen hinnan perusteella.