Suurten liikennehankkeiden ohella rakennetaan ja korjataan kouluja sekä päiväkoteja.
Heikkenevästä yleisestä taloustilanteesta huolimatta Helsinki investoi ensi vuonna 893 miljoonaa euroa. Se on hieman enemmän kuin tänä vuonna (876).
– Tuottavuustoimien avulla olemme kyenneet yli puoluerajojen löytämään ratkaisuja, joiden mahdollistamalla liikkumavaralla pystymme panostamaan tärkeisiin menokohteisiin, kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron valtuustossa käyttänyt Matias Pajula totesi.
– Lähdemme uuteen maltilla ja tasapainolla: emme paina kaasua, mutta emme tee myöskään äkkijarrutusta.
Investointien kalleimpia helmiä ovat suuret liikennehankkeet eli Kruunusillat (75,6 miljoonaa), Kalasatamasta Pasilaan -raitiotie (43,5) sekä Sörnäistentunneli (20,5).
Investointien kokonaiskulut jakautuvat usealle vuodelle.
Uudisrakennuksiin Helsinki laittaa ensi vuonna 145,4 miljoonaa euroa. Merkittävimmät käynnissä olevat rakennushankkeet ovat Pasilan peruskoulu ja päiväkoti, Kannelmäen Vanhaisten päiväkoti sekä peruskoulu, Pakilan koulujen ja päiväkotien yhteishanke sekä Kottby grundskolanin ja Helsingin kielilukion uudisrakennus.
Emme paina kaasua mutta emme jarrutakaan.
Kaupunki korjaa 159,2 miljoonalla muun muassa Taivallahden peruskoulua, Tahvonlahden ja Kallion ala-asteita, Finlandiataloa ja Käpylän peruskoulun Väinölä-rakennusta.
Uudiskohteita toteutetaan myös vuokra- ja osakehankkeina. Näitä ovat Metsolan ala-aste, Maatulllin ala-asteen ja päiväkoti Mintun uudisrakennus, Luonnontiedelukio ja Bunkkerin monitoimitalo Jätkäsaaressa.
Merkittäviä rahareikiä ovat projektialueet, joiden infrastruktuurin rakentamiseen kaupunki varaa ensi vuodelle 123 miljoonaa. Kohteita ovat Kamppi-Töölönlahti, Länsisatama, Kalasatama, Kruunuvuorenranta, Pasila, Kuninkaankolmio ja Malmi.
Projektialueiden ulkopuolisiin katuihin ja liikenneväyliin varataan 85 miljoonaa euroa.
Korjattavien siltojen osalta työt jatkuvat Taka-Töölössä Rajasaaren sillalla sekä alkavat Mannerheimintien sillalla Eduskuntatalon kulmalla.
Jalankulun ja pyöräilyn edistämiseen varataan 23,5 miljoonaa euroa. Merkittävimpänä hankkeena työn alla on Kaisantunneli. Määrärahalla edistetään myös Itäbaanaa sekä raitiolinja 8:n ja raidejokerin varren kevyen liikenteen väyliä.
Uusia puistoja rakennetaan 16,8 miljoonalla eurolla. Lähivuosien ohjelmassa ovat Sigurd Frosteruksen puisto Taivallahdessa, Haaganpuronlehto Ruskeasuolla, paikkaa vaihtava leikkipuisto Viiri Pikku Huopalahdessa, Vallilanpuisto, raidejokerin reitin maisemointi sekä Meri-Rastilan Haruspuisto.
Ruoholahdenpuistoon on suunnitteilla leikkipaikan ja pelikentän peruskorjaus ja Suutarilaan Kiertotähden viljelypalsta-alue. Kaisaniemenpuiston peruskorjaus etenee.
Leikkipuistojen merkittäviä peruskorjauksia käynnistellään Maunulassa, Konalan Vähätuvan ja Vartiokylän Rusthollarin leikkipuistoissa sekä Museonpuiston leikkipaikalla Etu-Töölössä.
Liikuntapaikkojen osalta toteutetaan lähivuosina Johanneksenkentän tekojäärata. Viikin kenttää ja Pirkkolan yleisurheilukenttää kunnostetaan sekä käynnistetään Herttoniemen liikuntapuiston perusparannus.
Myönteisen kehityksen aikaansaamiseksi ja turvallisuuden tunteen vahvistamiseksi kaupunki käyttää ensi vuonna 9,1 miljoonaa yleisten alueiden suunnitteluun ja toteutukseen Malminkartanossa, Kannelmäessä, Malmilla ja Mellunkylässä.
Valtuuston on tarkoitus hyväksyä talousarvio 23. marraskuuta.