Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Punalaputetun ruoan hinta sai Juhan järkyttymään Prismassa – näistä kaupoista Anne ja Pasi löytävät nyt parhaat 60 prosentin alennukset

Kaupat lisäsivät ruoka-alennuksien määrää.

Punalaputetut alennustuotteet katoavat ruokakauppojen hyllyistä nyt pikavauhdilla.

Lidl haastaa Prisman ilta-alen: lihatuotteisiin 50 prosentin "punalaput" jo aamulla – Helsinkiin avataan myös outlet-myymälä

Ilmiön ovat huomanneet muun muassa Pihlajistossa asuvat Anne, 56, ja Pasi, 58, Saarenketo. Työpäivän jälkeen he ovat tottuneet käymään Viikin Prismassa ostamassa isonkin määrän tuotteita, joissa on 30 prosentin alennus. Tämän viikon keskiviikkona Saarenkedot joutuivat lähtemään Prismasta kuitenkin lähes tyhjin käsin.

– Muutkin ihmiset ovat alkaneet hintatietoisiksi ja oppineet, ettei punalaputettu ruoka ole pilalla Syömme usein sitä ruokaa, mikä on alennuksessa.

Kello 16:n aikaan Viikin Prismassa oli punalaputettuja tuotteita melko vähän. Työntekijä sanoo, että aamuvuoro oli unohtanut laputtaa ruoat, joiden viimeinen myyntipäivä lähestyy.

Esimerkiksi tuorelihahyllyssä oli vain yksi punalaputettu tuote: luullinen naudan keittoliha. Sen viimeinen myyntipäivä on seuraavana päivänä. Anne ja Pasi suunnittelevat lihan ostamista, mutta ajatus tyssää hintatietojen tarkempaan tiirailuun: tuotteen normaali kilohinta on yli 20 euroa. Alennuksen jälkeenkin lihan hinta olisi liian suolainen. Samaan hintaan saisi enemmän jotain muuta.

– Kilohinta on ratkaiseva. Sitä kannattaa aina katsoa, Anne ja Pasi sanovat.

Prisman kalakaappia katseellaan perkaava Juha ottaa koriinsa lopulta puoli kiloa kylmäsavulohta, joka pysyy myyntikelpoisena seuraavaan päivään. Myös hän on huomannut, että punalaputettuja tuotteita on tarjolla nykyään tavallista vähemmän.

Hinta on punalapusta huolimatta ihan kauhea.

– Taidan tehdä lohipastan. Kylmäsavulohi säilyy hyvänä loppuviikon, Viikinmäessä asuva eläkeläismies kertoo.

30 prosentin alennuksella lohesta tulee säästöä nelisen euroa. Alennuksella myydään myös siika- ja silakkafileitä. Nousseet kilohinnat saavat Juhan kavahtamaan.

– Hinta on punalapusta huolimatta ihan kauhea.

HOK-Elannosta vahvistetaan, että punalaputettujen tuotteiden kovempi kysyntä näkyy kaupoissa selvästi.

– Asiakkaiden kiinnostus punalaputettuihin tuotteisiin on ollut loivasti kasvava trendi jo pitkään, mutta nyt ne häviävät hyllystä entistä nopeammin. Tähän vaikuttavat taloudet haasteet, joita kotitalouksilla on, sanoo vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki.

Vaikea taloustilanne ei ole kuitenkaan Kattilamäen mukaan ainoa syy siihen, miksi alennuksesta saattaa löytyä nykyään vähemmän ostettavaa. Hänen mukaansa tilausjärjestelmät tunnistavat yhä paremmin tuotteiden kysynnän.

– Tällöin myynnin vauhdittamista lähellä viimeistä käyttöpäivää tarvitaan vähemmän. Jos kysyntä on tasaista, ei punalappuja tarvitse käyttää ollenkaan. Nopea kierto ja tuotteiden säilyvyyden parantuminen näkyvät myös myymälässä vähentyneenä hävikkinä.

Helsingin Uutiset kertoi tällä viikolla, että Lidl laajentaa hävikkialennuksiaan. Ensi viikosta lähtien viimeisen myyntipäivän tuoretuotteita, kuten lihaa, juustoja ja leipiä aletaan myydä 50 prosentin alennuksella.

Monissa S-ryhmän kaupoissa alkaa kello 21 jälkeen ilta-ale, jolloin 30 prosentin alennuksessa olevat ruoat myydään 60 prosentin alennuksella. HU kertoi keväällä 2021, että Prismojen hyllyvälit täyttyivät ruokaa hamstranneista ihmisistä. Asiakkaat saattoivat tulla kauppaan jo tuntia enennen ilta-alen alkamista, jotta saivat mahdollisimman paljon aletuotteita kärryihinsä. HU:n havaintojen perusteella ilmiö näyttää hiipuneen, koska punalaputettujen tuotteiden määrä on pienentynyt.

Anne ja Pasi Saarenketo sanovat, ettei Viikin Prisman ilta-aleen jää enää juurikaan ostettavaa. He ovatkin siirtyneet pienempiin kauppoihin.

– Pihlajiston Alepassa on paljon tarjontaa ilta-alen aikaan. Käymme myös Hernepellontien Alepassa, he vinkkaavat Viikinmäen suuntaan.

HOK-Elannon Prismat laajensivat ilta-alea viime viikolla. 60 prosentin alennus koskee nyt myös osaa paistopistetuotteita.

Punalaputettujen tuotteiden kasvavan suosion syynä on myös asennemuutos.

– Suomalaiset ovat myös yhä tietoisempia hävikin tuottamasta ilmastokuormasta, Lidlistä kerrotaan.

Myymättä jääneitä tuotteita luovutetaan paljon ruoka-apuun. Niitä käytetään myös eläinten rehuksi ja energiantuotannossa.

Prisman "miinuskuitti" paljastaa hurjan ale-ilmiön, joka saa asiakkaat käyttäytymään oudosti kello 20.59 – "En välttämättä ostaisi"