Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seksitautitartuntoja ennätysmäärä – Suuri joukko hiv-tartunnan saaneita ei tiedä sairastuneensa

Euroopassa noin puolet ja Suomessa yli 10 prosenttia hi-viruksen saaneista ei tiedä tartunnastaan, koska heitä ei ole testattu. Asiasta kertoo Hiv-säätiö tiedotteessaan.

Lisäksi Suomessa yli puolet hiv-tartunnoista diagnosoidaan myöhään. Tartunnat todetaan usein vuosien viiveellä tai vasta siinä vaiheessa, kun sairaus on edennyt aids-vaiheeseen.

Yli puolella tartunnan saaneista on ollut ennen diagnoosia terveydenhuollon käyntejä, joiden yhteydessä hiv-testiä olisi voitu tarjota jo aiemmin.

Seksitautitartuntoja on tänä vuonna todettu ennätysmäärä, joten hivin ja muiden seksitautien testauksen tehostaminen on entistäkin tärkeämpää.

Tänään alkaneella viikolla vietetään eurooppalaista hiv- ja hepatiittitestausviikkoa, joka rohkaisee terveydenhuollon toimijoita kaikkialla Euroopassa tehostamaan hivin ja hepatiitin testausta ja lisäämään tietoisuutta varhaisemman testauksen merkityksestä.

Hiv-säätiön mukaan hiv-testausta tulee tehostaa erityisesti perusterveydenhuollossa. THL:n vuonna 2020 julkaiseman laaturekisterihankkeen selvityksen mukaan yli puolella vuoden 2011 jälkeen hiv-tartunnan saaneista oli ollut useita terveydenhuollon käyntejä tartunnan jälkeen, mutta ennen hiv-diagnoosia.

Juttua korjattu 21.11.2022 kello 10.10: Jutussa mainittu luvut puolet eurooppalaisista ja 10 prosenttia suomalaisista on osuus hiv-tartunnan saaneista, ei koko väestöstä.